Европа е дом на безброй храни, култури и националности.

Отделяме време за опознаване на популярни туристически дестинации, както и на малки градове, които дори не сме мислили да посетим, но всъщност този континент крие много факти и изненади.

Ето няколко от тях:

Произходът на името на Европа не е сигурен

Може да е удобно да се мисли, че Европа съществува от вечни времена, но това не е така. Въпреки че няма категоричен източник на името на Европа, има няколко конкуриращи се теории. Според Британика Европа може да идва от древногръцкото eurys, което означава„ широко “и ops, което означава „лице“ или„ око“, за да стигне до „широко гледане“.

Уместно описание, след като бреговата линия на Европа е огромна. Някои експерти твърдят, че името може да идва от богинята Европа.

Лихтенщайн няма летища

Да, вярно е: четвъртата най-малка държава в Европа няма летище. Княжество Лихтенщайн също таа няма пристанище или брегова линия. Най-близкото летище е Санкт Гален-Алтенрайн в Швейцария, но има и други начини да стигнете до столицата Вадуц - с влак, автобус и кола.

Най-младата държава в Европа е Косово

На 17 февруари 2008 г. провинция Косово обяви независимост от Сърбия и се превърна в най-младата държава в Европа. Косово е държава без излаз на море в региона на европейските Балкани с население от почти 2 милиона души.

Ватиканa е най-малката държава в света

Разположена на само 0.02 квадратни мили, Ватиканa е най-малката държава в света по суша. Официалната резиденция на папата е във Ватикана и тази малка държава печата собствени евро, издава паспорти и регистрационни табели, управлява медии и има свой флаг и химн.

Най-старият населен град в Европа е нашият Пловдив

Има какво да се види в столицата София, но истинските чудеса на България са извън нея. Като най-стария населен град в Европа - Пловдив. Обявен за европейска столица на културата през 2019 г., градът е основан през 4000 г. пр. н. е.

Замъкът Предджама в Словения е най-големият замък, вграден във входа на пещера

В централноевропейската държава се намира замъкът Предджама в Постойна. Според световните рекорди на Гинес, построеният през 13 век замък е най-големият, изграден на входа на пещера.

В Шотландия има повече от 400 думи за „сняг“

Шотландия има 421 думи и изрази за думата „сняг“. Примерите включват flinkdrinkin (лек сняг) и unbrak (началото на размразяване).

Най-краткият търговски полет в света е в Шотландия

Шотландската регионална авиокомпания Loganair изпълнява полет от 2.3 км между Оркнейските острови Уестрей и Папа Уестрей в Северна Шотландия. Този важен полет - спасителен пояс за общностите, е планиран за 90 секунди, но средно трае около 60 секунди.

В Естония има повече от 2000 острова

Естония е дом на повече от 2000 острова, но повечето от тях са необитаеми.

Една от най-старите европейски аптеки е в Естония

Изненадващо е да се отбележи на колко години са определени сгради и градове в Европа. Аптеките не правят изключение. Според VisitTallinn една от най-старите непрекъснато работещи аптеки в Европа е The Raeapteek в Талин. Отворена от от 1422 г.

В датския език няма дума „моля“

Дания е една от най-щастливите страни в света, така че може да бъде изненадващо, че според VisitDenmark няма директен превод на думата "моля" на датски. Въпреки че на датски език няма дума за моля, това не означава, че не трябва да бъдете учтиви.