По-рано този месец аудио запис с лошо качество на палестински боец отправя зловещо предупреждение към Израел.

В него се казва, че Израел ще плати "сериозна цена", ако не изпълни изискванията на Хамас - палестинската ислямистка групировка, която управлява Ивицата Газа.

Гласът е на Мохамед Деиф, неуловимият лидер на военното крило на групировката.

Деиф, който е един от най-издирваните от Израел мъже, нарушава мълчанието си за първи път от седем години.

След като на предупреждението му не беше обърнато внимание, Израел и Газа влязоха в 11-дневен военен конфликт, преди да се стигне до примирие.

Най-малко 242 души бяха убити в Газа, според ООН, а жертвите в Израел бяха 13 по време на конфликта от 10-21 май.

По данни на ООН най-малко 129 от убитите в Газа са цивилни граждани. Според Израел 200 от жертвите са бойци, а лидерът на Хамас Яхия Синуар обяви, че загиналите бойци са 80. Въпреки че Деиф е на огневата линия, той не е един от тях.

"По време на операцията се опитахме да убием Мохамед Деиф," заявява говорителят на израелските отбранителни сили (IDF) Хидай Зилберман, цитиран от New York Times.

По време на конфликта са направени най-малко два опита за убийство на Деиф, е потвърдил пред BBC ръководител в IDF. Техният провал означава, че Деиф оцелява вече в седем опита за покушение срещу него в последните две десетилетия.

Тази продължителна игра на котка и мишка разгневи израелската армия, която имаше за цел да убие много от ръководителите на Хамас при последния конфликт.

"Те имаха списък с хора, които смятат, че са уникално важни за военния потенциал на Хамас," казва пред BBC специалистът по близкоизточни въпроси Матю Левит. "Начело на този списък е Мохамед Деиф."

„Гостът“ на Ивицата Газа

По-голямата част от това, което се знае за Деиф, идва от израелски и палестински медии. Според тях Деиф е роден в бежанския лагер Хан Юнис в Газа през 1965 г., когато територията е окупирана от Египет.

Неговото рождено име е Моамед Диаб Ибрахим ал-Масри, но заради номадския си начин на живот и способността да избягва израелските въздушни удари, той впоследствие става известен като Деиф, което на арабски означава "гостът".

За детството му по време на конфликта между Израел и Палестина, който остави незаличима следа върху Близкия изток, се знае малко.

Хамас атакува телефоните на израелски войници с мними жениТелефоните на десетки израелски войници са били хакнати от радикалната ислямистка групировка Хамас

Деиф е млад мъж, когато е създадена Хамас, а той се присъединява към групировката в края на 80-те години. Тъй като е отдаден на въоръжената съпротива срещу Израел, Деиф бързо се издига във военното крило на Хамас - Бригадите Изедин ал Касам. През 2002 г. той ги оглавява след убийството на неговия основател Салах Шехаде.

Като ръководител на Деиф се приписват заслугите за проектирането на запазеното оръжие на Хамас - ракетите Касам и мрежата от тунели под Газа. Смята се, че Деиф прекарва по-голяма част от времето си в тези тунели, избягвайки армията на Израел и направлявайки дейността на Хамас.

Котката с деветте живота

Да стои под радара е въпрос на живот и смърт за Деиф.

В началото на века той оцелява при четири опита за покушение срещу него, от които се измъква с наранявания, някои от които сериозни. Сред тях са загуба на око и крайници, по данни на Израел.

Неуспешните опити за убийството само засилват репутацията му и му носят прякора „котката с деветте живота“ сред неговите врагове.

Петият опит за покушение срещу Деиф е по време на военната операция на Израел в Газа през 2014 г.

При въздушно нападение срещу къща в Газа загива съпругата на Деиф и техният малък син. От Израел смятат, че са ликвидирали и Деиф, но се оказва, че той не е в сградата по това време.

Малко след това Хамас обявяват, че Деиф е "все още жив и оглавява военните действия" срещу Израел.

Неговата способност да избягва армията на Израел се дължи отчасти на това, че Деиф не използва съвременни технологии, твърдят експерти по сигурността.

"Ако не ползваш телефони и компютри, има начини да затрудниш съвременното разузнаване да те намери," казва Левит.

Дълбочината на тунелите на Хамас, остарялата разузнавателна информация, рискът от косвени щети и неизправни боеприпаси са другите причини за неуспеха на всичките тези опити за покушение срещу Деиф.

Ден преди края на конфликта високопоставен ръководител в Хамас обяви, че Деиф ръководи военните действия в Газа. Смята се, че той остава начело и след влизането в сила на примирието.

Деиф остава загадъчна фигура. Той е известен и едновременно с това остава анонимен.

Дори и по улиците на Газа малцина биха го разпознали. Още по-малко пък се изказват благосклонно за неговите действия. Позовавайки се на данни от проучване, Левит казва, че палестинците не "са толкова очаровани от най-войнствените лидери на Хамас ".

Въпреки това, когато примирието е обявено, някои палестинци скандираха името на Деиф.