Австралийската авиокомпания Qantas Airways Ltd. предлага неограничени полети в продължение на година, както и други награди за хора, които са се ваксинирали срещу COVID-19.

Това засега е най-голямата инициатива от страна на австралийска компания в опит за ускоряване на слабите темпове на ваксинация в страната.

Главният изпълнителен директор на превозвача Алън Джойс заяви, че 10 “мега награди” ще предоставят на четиричленни семейства безплатни пътувания с Qantas и нискотарифното й подразделение Jetstar в продължение на 12 месеца.

Обявените преди това награди за напълно ваксинирани пътници включваха летателни точки, ваучери за полети и кредити по програмата за лоялни клиенти, информира Bloomberg.

“Ние имаме и собствен интерес от всичко това,” заяви Джойс в интервю за местната телевизия.

Компаниите по света, които могат да спечелят най-много от завръщането на нормалната икономическа активност, предлагат най-големи награди за ваксинация. Щатската авиокомпания United Airlines Holdings Inc. също предлага не летящите често възможността да спечелят безплатни полети.

Отмениха полет в Китай, след като мъж хвърли монети в двигателя на самолетаПолет в Китай беше отменен, след като пътник хвърли монети в двигатeля на самолета за късмет

Правителствата също се присъединиха. Ню Йорк разиграва лотария за ваксинирани хора, като голямата награда е 5 млн. долара. Това е един от няколко американски щати, които предлагат спечелването на джакпот като стимул за ваксинация.

Ню Джърси и други щати предлагат безплатна бира. В Хонконг ваксинираните граждани пък могат да спечелят апартамент на стойност 1.4 млн. долара.

След като успя да отблъсне вируса, Австралия в момента изпитва проблеми с многото колебаещи се да се ваксинират. Само около 4.2 милиона души от 26-милионното население в страната са получили първа доза от ваксините срещу коронавирус, а щатът Виктория в момента се намира в едноседмичен локдаун, който има за цел да ограничи увеличаващ се клъстер от нови случаи.

Джойс призова и другите австралийски конмпании да предложат свои стимули на клиентите, които са се ваксинирали.