Всички плажове по Черноморието вече са готови да посрещнат туристи с работещи спасителни постове и оборудвани медицински пунктове.

Неформалният старт на сезона започна с проверки от екипи на Министерство на туризма с малък брой работещи хотели и хладно за сезона време, предава Нова телевизия.

В първия работен плажен ден бяха посетени ивиците в Свети Влас.

В готовност са плажовете в Слънчев бряг, които според изискванията на сертификата „Син флаг”, отговарящ на всички европейски, дори световни критерии и стандарти, вече посрещат посетители със специален еко бюлетин, указващ качеството на морската вода.

13 български плажа със Син флаг. Ето кои са най-чистите морски ивици13 български плажа и едно яхтено пристанище отговарят на световния стандарт Син флаг у нас през 2021 г.

Цените пък са намалени. Концесионерът на плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов информира, че тази година цените ще са на 50%, като се надява сезонът да е по-добър от миналогодишния.

Повечето консеционери обаче все още не са подписали анекси с Министерството на туризма, като всеки може сам да определя с колко да намали цените и дали да ги намали, тъй като, освен концесионната такса, финансовите ангажименти по персонал са големи.

Без промяна ще са цените на плажовете в Созопол, а по на юг - Арапя и Оазис, предлагат шезлонг и чадър на цени от 4 лв.

Някои концесионери са намалили наемите за преместваеми обекти и аткракциони, но няма спад в наемите за уличните търговци по основните алеи на Слънчев бряг.

Въпреки че в Слънчев бряг са отворили едва десетина хотела, очакванията са поетапно да направят и останалите.

От бранша са недоволни заради оставането на ПСР тестове за много от основните за България пазари. Хотелиери споделят, че отменените резервации от Русия, Беларус и Украйна са не само заради политическите рестрикции, но и заради тромавата визова процедура.

На старта на новия сезон остава големият проблем с търсенето на персонал, което закономерно повиши и заплащането.