Министерството на отбраната на Англия потвърди, че е спряло тестовете на новия си флот от танкове, струващ 3.47 млрд. паунда (4.9 млрд. долара).

Това се налага заради проблеми с дизайна, в това число невъзможността да се движат безопасно със скорости, по-високи от 32 км в час.

Правителството е поръчало над 580 от танковете в различни модели, но досега са доставени само 14 от тях от разновидността без оръдейни куполи.

Когато бяха представени за първи път, стана ясно, че новото поколение танкове трябва да бъде доставено до 2024 г. Високотехнологичният флот трябваше да разполага с шест различни варианта на бойните машини, всеки от тях подходящ за изпълнението на различни мисии.

Според Daily Telegraph, екипите, които тествали новите танкове, били информирани да не развиват скорост от над 32 км/ч, което е едва половината от върховата скорост от 64 км/ч.

Танковете също така не могат да стрелят, докато се движат.

Позовавайки се на държавен доклад, изданието информира, че ограниченията в скоростта са заради прекалено големите вибрации вътре в танковете и че времето на екипажите вътре било ограничено до 90 минути.

В доклада, който трябва да бъде публикуван следващия месец, се казва, че танковете не могат да се завъртат върху препятствия с височина над 20 см и че екипажите трябва да носят шумоизлиращи слушалки, както и да преминават ушни прегледи след това.

Министерството на отбраната на Англия реши да въведе на въоръжение нови такове през 2010 г., като през 2014 г. бяха поръчани 589 танка.

Програмата обаче имаше много проблеми и изостава с четири години от първоначалния план, според Telegraph. Според изданието досега са доставени само 14 танкове без оръдейни куполи от модела Ares, които са производство на щатската компания General Dynamics.