Диверсификацията е ключовият фактор за успех в инвестициите.

Този принцип не е от вчера, но в момента със сигурност е един от най-важните.

Това коментира главният инвестиционен директор на Amundi Czech Republic Asset Management Питър Симчак, който взе участие в панела, посветен на личните финанси, част от 12-ото издание на форума Шумът на парите.

"Преди 20 години един мой клиент ми каза, че е консервативен и търси доходност от около 5% годишно. По онова време можехме да инвестираме неговите средства в 10-годишни американски държавни облигации или пък в еврооблигации със същия матуритет и щяхме да постигнем тази доходност. Днес лихвите по дългосрочните държавни облигации са нулеви и дори негативни", коментира Симчак.

По думите му в днешно време консервативните инвеститори се стремят към доходност от около 2%, но дори и гръцките ДЦК осигуряват само 0.9% на година.

"Как може да се реши този проблем? На фона на нулевите лихвени проценти виждаме огромната ликвидност, която се налива във финансовите пазари. Правителствата са принудени да увеличават нивото на държавния дълг, за да стимулират икономиката. За съжаление, няма най-добро решение или някаква "тайна рецепта" за постигане на висока доходност", заяви той.

Симчак даде пример с инвестиционните портфейли на най-богатите хора на планетата.

"Ако погледнете портфейлите на инвеститорите с размер от поне 1 милиард долара, ще видите, че те влагат средствата си във всичко. Кешът и инструментите с фиксиран доход са с дял от около 30%-40%, имотите - около 20%, а останалото е разпределено в акции, хеджфондове, криптовалути, алтернативни инструменти и др.

Няма нищо ново под слънцето, защото тази структура на техните портфейли не е от 2020 или 2019 г. Диверфисикацията е факт от началото на века, от 2000 година насам, като тя е един от основните принципи в търсенето на добра доходност и същевременно - надеждна защита на инвестициите", заяви Симчак.

Той каза още, че освен структурата на инвестицията, е важно и времето, в което влизате на пазара. Ако купувате недвижими имоти и хоризонтът ви е 10-15 години, ще ви бъде по-лесно, но ако търсите краткосрочна спекулативна доходност, рискът е много по-висок.

По думите му Amundi очаква около 5% годишна възвръщаемост на портфейлите на своите фондове в следващото десетилетие.

"Напоследък ние намалихме експозицията си към акции, защото пазарната им оценка нарасна значително. Но като цяло сме позитивно настроени за бъдещето на капиталовите пазари, които все още получават подкрепа от монетарните стимули, ваксинацията върви с бързи темпове в развитите икономики. Диверсификацията обаче е ключова за инвестиционния успех".

Според Симчак все още сме в ситуация на висока инфлация, поради което парите са заплашени от загуба на стойност.