Малайзия се превръща в една от най-атрактивните дестинации за дигитално банкиране, съобщава Ройтерс.

Сингапурската компания за споделени пътувания Grab и малайзиският авиопревозвач AirAsia са само част от фирмите, кандидатсващи за дигитални банкови лицензи в страната. Сред останалите играчи са телекомът Axiata, както и консорциум, подкрепен от китайския технологичен гигант Tencent.

Причините за "наплива" на компании в сферата на дигиталното банкиране в Малайзия са ниските финансови бариери за влизане на пазара, както и постоянно нарастващият брой на младите потребители, ползващи мобилни устройства в страната, чието население възлиза на 32 милиона души.

Малайзия предприе стъпки за отваряне на банковия сектор заедно с други държави от региона на Югоизточна Азия като Хонконг, Сингапур и Филипините. По-голямата част от новите играчи са финтек компании, които предлагат по-евтини и по-гъвкави услуги в сравнение с традиционните финансови институции.

Централната банка на Малайзия планира да издаде общо пет лиценза за дигитално банкиране до 2022 година.

Капиталовите изисквания за стартиране на подобен бизнес в страната са в размер на 300 милиона рингита, които се равняват на около 72 милиона евро. За сравнение, в Сингапур минимално изискуемият собствен капитал е 1.1 милиарда долара.

Според източници, близки до финансовия регулатор в страната, повечето кандидати за дигитални лицензи ще бъдат местни компании.

Навлизането на нови играчи на финансовия пазар ще доведе до засилване на конкуренцията и до промени в лихвите, таксите и общата цена на кредитиането, смятат експертите на японската банка Номура.