Ако хората живееха на място, което е с плътност на населението, подобна на Ню Йорк, населението на света щеше да покрие около 648 543 квадратни км.

Това означава, че технически ще има достатъчно място за всички 7.5 милиарда души да живеят в Тексас, което е общо 695 663 квадратни км. Разбира се, може да стане малко претъпкано.

Над 40 сгради в Ню Йорк имат свои собствени пощенски кодове

Говорейки за гъсто населени райони, Манхатън - най-претъпкания от петте квартали на Ню Йорк - е толкова тесен, че има над 200 пощенски кода. Някои небостъргачи са дори достатъчно големи, за да имат собствен такъв.

Сградите Empire State, Chrysler и MetLife са само няколко, които могат да претендират за изключителни права върху собствения си уникален пощенски код.

Аляска е най-западният и най-източният щат на страната

Когато погледнете карта, ще забележите, че Аляска е най-западната част на САЩ. Но може би не се досещате, че Аляска е и най-източният щат на страната. Как така? Островите в алеутската верига на Аляска се простират до Източното полукълбо.

Нито Флорида, нито Калифорния имат най-дългата брегова линия в САЩ

Повечето хора вероятно биха предположили, че Флорида или Калифорния имат най-дългите брегови линии в страната. В действителност, Аляска е националният шампион по брегова линия. Брегът й обхваща общо 10 686 км - което е повече от всички останали 49 щата, взети заедно.

Съединените щати могат да се похвалят с планина, по-висока от връх Еверест

Със своите 8 848 метра, връх Еверест се счита за най-високия в света. Най-високата планина в света, всъщност, се намира в САЩ. Mauna Kea на Хавай е с височина 10 000 метра, измерена от морското дъно. Тъй като достига само 4 205 метра над морското равнище - а над половината от основата му е разположена под морското равнище, няма славата на Хималаите.

Калифорния има повече жители от цяла Канада

Жителите на Канада празнуваха през 2015 г., когато страната за първи път достигна население от 36 милиона. Но това все още е на около три милиона души по-малко от населението на Калифорния. Приблизително 39 милиона души живеят в Голдън Стейт, който е и най-населеният щат в Америка.

Можете да се разходите от САЩ до Русия

Да, наистина! През определени периоди от годината можете да ходите пеша между Съединените щати и Русия, благодарение на два острова, наречени Големия и Малкия Диомед. Първият е най-източната част на Руската федерация, а неговият съсед е част от територията на Аляска.

Когато водата замръзва през зимата, смелите пътешественици могат да преминат краткото разстояние между двата острова, но имайте предвид, че е опасно и не се препоръчва.

В Съединените щати се намира най-късата река в света

Малката река Роу в Монтана е само около 60 метра, което я прави най-късата в света.

САЩ граничат с три океана - не само с два

Общоизвестно е, че САЩ споделят брегова линия с Атлантическия и Тихия океан. Това, което малцина осъзнават, е, че страната също докосва Северния ледовит океан по северната граница на Аляска.

Четирите най-големи американски града са в Аляска

Когато мислите за големи градове, вероятно се сещате за оживени метрополии, като Ню Йорк, Чикаго и Ел Ей, въпреки че тези градове може да са едни от най-населените, те не са най-големите по отношение на площта. Всичките четири най-големи по площ града са в Аляска - Ситка, Джуно, Врангел и Анкоридж.

Само един щат в САЩ отглежда кафе

Единственото място, на което се отглежда кафе в САЩ, са Хаваите. И още по-изненадващо - ананасите, които правят Хаваите известни, първоначално са внесени там от Южна Америка, а Флорида преди е основният американски щат с ананаси.

Първата столица на Америка не е Вашингтон, окръг Колумбия

И не, не е и Филаделфия. Когато американската конституция е ратифицирана, столицата на страната е Ню Йорк - почти една година, преди да се премести във Филаделфия, а след това във Вашингтон.

Щатът с най-много земетресения не е Калифорния

Голдън Стейт може да е известен със своите чести земетресения, но всъщност, в Аляска има повече земетресения всяка година, отколкото в който и да е друг щат, благодарение на факта, че се намира на един от най-бързо движещите се подводни тектонски разломи в света.

Само една столица в САЩ няма McDonald's

Ако направите пътуване до Монпелие, Върмонт, не очаквате да купите Биг Мак, няма как да стане. Там просто няма ресторанти от веригата.

САЩ граничи с повече от две държави

Разбира се, континенталната част на САЩ е на юг от Канада и на север от Мексико, но това не е всичко. Ако включите океанските граници, САЩ също така е съсед на Русия, Куба и Бахамите.