Въглеродните емисии в световен мащаб ще достигнат рекордно равнище през 2023 г., прогнозират от Международната агенция по енергетика.

Базираната в Париж организация предупреждава, че много малка част от държавните инвестиции и стимули, отпуснати по време на пандемията от COVID-19, са насочени към проекти за развитие на "зелената" енергия.

В анализа на агенцията, цитиран от CNBC, се посочва още, че правителствата по света са заделили общо 380 млрд. долара в подкрепа на различни мерки за устойчива енергия, което представлява едва 2% от всички предвидени инвестиции.

Експертите на организацията смятат, че за постигането на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, ще е необходима още много работа. Най-големият недостиг на инвестиции в зелена енергия се очертава в развиващите се страни.

Прогнозата на МАЕ сочи, че ако темповете на нарастване на въглеродните емисии се запазят, те ще достигнат рекордни нива през 2023 г. и ще продължат да се увеличават в следващите години.

"След избухването на пандемията от COVID-19 много от световните лидери изтъкнаха колко е важно да работим за едно по-чисто бъдеще. Повечето от тях обаче все още не са се ангажирали с конкретни финансови ангажименти, които да подкрепят тези изявления. Делът на средствата, насочени към зелената енергия, са много малка част от общите пакети за икономическо възстановяване", казва изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол.

Според него правителствата трябва да действат бързо, ако искат да запазят шансовете за постигане на целите от Парижкото споразумение за климата. Той обаче предупреждава, че след това ще бъдат необходими и още мерки, ако светът иска да постигне пълна въглеродна неутралност до 2050 г.

Идва огнена ера с аномалии в климата и пожариЗащо има все повече убийствени горещини и опустошителни пожари, като в Канада и САЩ? Човечеството го очаква нова ера - огнената ера на пожарите. Особено засегнат ще е умереният континентален климат, твърди експерт, цитиран от Deutsche Welle

"Шансовете за успех са малки, но все още са постижими, ако се действа веднага", казва Бирол.

Сред като се понижи с 1% през 2020 г., световното потребление на електроенергия се очаква да нарасне с 5% през 2021 г. и с 4% през 2022 г. Възобновяемите енергийни източници ще могат да покрият само половината от този ръст, посочват експертите. Останалата част ще продължи да зависи от изкопаемите горива.

В резултат на това електричеството, генерирано от изкопаеми източници, ще достигне нивата отпреди пандемията още тази година, а през 2022 г. ще регистрира нов рекорд.