В навечерието на Олимпийските игри в Токио организаторите уволниха директора на церемонията по откриването.

Причината - неуместни шеги с Холокоста, които той е направил в комедийно шоу през 90-те години на миналия век, предава CNBC.

Случаят се превръща в поредния гаф, който съпъства организацията на олимпиадата. По-рано тази година директорът на организационния комитет също подаде оставка заради сексистки коментари, насочени към част от спортистите.

Директорът на откриващата церемония Кентаро Кобаяши се е пошегувал с Холокоста преди повече от 20 години, но коментарите му се появиха отново в местните медии в дните преди откриването.

"Поднасям извинението си за обидите и причинените проблеми. Извинявам се и на гражданите на Токио, както и на целия японски народ, тъй като откриващата церемония вече е толкова близо", заяви директорът на японския олимпийски комитет Сейко Хашимото.

Международната еврейска организация Център Симон Визентал разпространи официално изявление, в което се посочва, че "обвързването на Кобаяши с Олимпийските игри ще бъде обида за паметта на шестте милиона евреи, загинали по време на Холокоста".

Коментарите на Кобаяши обаче не са единственият проблем на откриването. Бившият министър-председател на Япония Шинзо Абе, който беше един от най-големите поддръжници на игрите, също ще пропусне откриващата церемония. Абе е взел това решение, след като властите в Токио обявиха извънредно положение заради високия брой на новите случаи на COVID-19.

Делът на ваксинираните в Япония е сравнително нисък, като за момента едва една трета от населението на страната е получила поне по една доза от ваксините срещу коронавируса.

Освен това повечето японци се съмняват, че организаторите на Олимпийските игри ще успеят да контролират разпространението на вируса и изразяват опасенията си, че спортното събитие може да се превърне в огнище на зараза. Проучванията показват, че 55% от анкетираните са против провеждането на олимпиадата.

До този момент има 87 спортисти и други членове на спортните делегации в Токио, които са дали положителни тестове за COVID-19.