Цените на имотите в САЩ отчетоха лек ръст през юни, на фона на появилото се по-сериозно предлагане, пише CNN.

Именно изтънялото предлагане, както и повишението в цените на основните строителни материали, бяха в основата на поскъпването през последната година.

Средната цена на съществуващите имоти в най-голямата икономика на света вече е 363 300 долара, или с 23% повече спрямо година по-рано. Данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти показват нарастване в стойността на имотите 112-и пореден месец.

Продажбите отчетоха ръст от 1.4% за периода от май до юни, на фона на ръст от 23% година по-рано. Данните са високи, тъй като преди година част от страната беше в пълен локдаун.

В края на юни в САЩ са обявени за продан 1.25 млн. имота, което е с 3.3% над нивата от май, но с 18.8 на сто по-малко спрямо предходната година.

Ако се вземе предвид количеството на имотите, които се купуват на месечна база, това ще означава, че в момента на пазара има имоти за около 2.6 месеца. За да има баланс между купувачите и продавачите, те трябва да са достатъчни за шест месеца.

Нов дом в София: Имоти на цени от 800 евро/м2 в семеен комплекс с паркНов семеен комплекс с голям парк, алеи за разходка, детски кът и футболно игрище ще промени облика на София

Повече от 90% от обявените за продан имоти днес сменят собствеността си в рамките на месец. През юни този период е доста по-кратък – 17 дни, спрямо 24 дни преди 12 месеца.

Средната цена на имотите в САЩ може да расте, но това е факт, тъй като все по-често се прехвърлят жилища, чиято стойност е доста по-висока. Иначе при сделките за имоти между 100 и 250 хил. долара се отчита спад от 16% в продажбите.

Ръст от 119% обаче има при имотите, оценени на между 750 хил. долара и 1 млн. долара. Продажбите на имоти за над 1 млн. долара пък растат със 147% спрямо година по-рано, пише още CNN.