Ако искате да сте богати колкото Уорън Бъфет, не губете време, а започвайте да преследвате тази цел. Това е съветът, който инвестиционната легенда дава през 1999 г. по време не годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway, на което е запитан как човек може да натрупа 30 млрд. долара, каквото е било състоянието му по онова време.

68-годишният тогава Бъфет, чието състояние след това нараства до над 100 млрд. долара, казва, че сложната лихва е най-добрият приятел на инвеститора и сравнява натрупването на богатство с търкалянето на снежна топка надолу по хълм.

“Започнете отрано,” казва Бъфет. “Аз започнах да увеличавам тази снежна топка на върха на един много дълъг хълм. За да имате много дълъг хълм важното е или да започнете много млади или да доживеете до дълбока старост.”

Оракулът от Омаха също така казва, че след като завършва университет през 1999 г. и разполагал 10 000 долара, които да инвестира, той действал стратегически и подбирал къде да влага парите си.

Бъфет обяснява също така, е инвеститорите трябва да разчитат на себе си и на собствените познания и интуиция, когато търсят компании, в които да инвестират.

“Не можете да се оглеждате около себе си за хора, които да са съгласни с вас,” казва Бъфет. „Не можете да се оглеждате около вас дори за хора, които знаят за какво говорите.”

Бъфет също така е привърженик на инвестирането в индексни фондове, които осигуряват диверсификация.

Милиардерът обаче казва, че това човек да се стреми към натрупването на 30 млрд. долара е ненужно, а наскоро заяви, че размерът не неговото богатство е “непонятен.”

“Парите не са от голямо значение след едно определено ниво,” казва той.

“Ако имах възможността да разменя много значителен процент от моето богатство, за да добавя още години към живота си или да мога да правя каквото искам през тези години, не бих се замислил и за секунда.”