Акциите на двете най-големи китайски компании за видео игри поевтиняха, след като държавна медия определи игрите като "електронни наркотици".

Акциите на Tencent и NetEase изгубиха по над 10% от стойността си в ранната сесия на Хонконгската фондова борса преди да възстановят част от загубите.

Инвеститорите се притесняват все повече от мерките на Пекин спрямо компаниите в най-различни сектори.

В последните месеци властите обявиха редица мерки за затягане на хватката около компаниите в сектора на технологиите и частното образование.

В статия, публикувана в държавното издание Economic Information Daily, се твърди, че много тийнейджъри са се пристрастили към онлайн игрите и това им оказва негативно влияние. Новинарското издание е свързано с китайската официална държавна информационна агенция Синхуа.

В статията се посочва особено популярната игра на Tencent „Honor of Kings“, като се казва, че някои ученици я играят по до 8 часа на ден и се призовава за повече ограничения спрямо индустрията.

"Нито една индустрия и нито един спорт не трябва да има правото да се развива по такъв начин, че да унищожи цяло едно поколение," се казва в статията, в която онлайн игрите са оприличени на "духовен опиум".

Видеоигрите вече са по-голяма индустрия от киното и спорта, взети заедноИндустрията може да благодари на това за пандемията

От Tencent обявиха, че ще въведат нови мерки, които ще ограничат достъпа на децата до „Honor of Kings“ и времето, което прекарват в играенето й. Компанията също така планира в крайна сметка да въведе подобни мерки за всички свои игри.

Възстановяването в цените на акциите дойде, след като Economic Information Daily изтри статията от профила си в платформата Wechat.

Акциите на Tencent поевтиняха и през миналата седмица, след като на компанията бе разпоредено да сложи край на ексклузивните сделки за лицензиране на музика със звукозаписни компании от цял свят.

Този ход бе насочен към доминацията на технологичния гигант в онлайн стрийминга на музика в страната. Tencent в момента контролира над 80% от ексклузивните права за стрийминг на музика след придобиването им през 2016 г.

Tencent е само една от редицата китайски компании, листвани на борсите в САЩ, Хонконг и континентален Китай, чиито акции поевтиняха рязко тази година, след като Пекин предприе мерки спрямо технологичната и образователната индустрия в страната.

Миналата седмица поевтиняха акциите на компании за онлайн обучение, след като те бяха лишени от правото да генерират печалба от преподаването на основни предмети в Китай, информира BBC.

Новите правила също така ограничават чуждестранните инвестиции в индустрията.

Голяма промяна в политиката спрямо сектора идва на фона на опитите на властите да намалят финансовия натиск от отглеждането на деца.

Властите са притеснени, след като последното преброяване в страната, че раждаемостта е паднала до най-ниското ниво от седем десетилетия.

Това е една от най-големите реформи в оценяваният на 120 млрд. долара сектор на частното образование в Китай.