Средните цени на имотите в столицата вече са 1150 евро, като според пазарни наблюдатели могат да достигнат и 1200 евро на кв. м през следващите месеци, които традиционно са най-силните от гледна точка на брой сключени сделки.

Въпреки ниските лихви по ипотечните кредити, голяма част от търсещите имот в София се интересуват от възможността да закупят ново жилище на нива от и под 1000 евро/кв. м.

Възможно е да намерим подобни оферти, дори и при настоящия горещ пазар. Ето и пет възможности:

Панелно жилище

Строените най-вече през 60-те и 70-те години на миналия век панелни жилища все още заемат сериозен дял от имотите в столицата. И докато интересът към новото строителство е на едно от най-високите си нива, не са много семействата, които биха искали да се пренесат в панелка, въпреки чистата площ и по-ниската цена.

Остарелите жилища изискват инвестиции за привеждането им в по-добро място за живеене. Ако това не е притеснително за вас и бихте се впуснали в ремонтни дейности, поискайте от брокерите ви да ви покажат панелни жилища под психологическата граница от 1000 евро/кв. м. И не забравяйте да се опитате да предоговорите цената.

Краен квартал

Част от кварталите в София може да са крайни, но пък развитието им определено е по-бързо дори от това на централните. Ето защо, ако намерите подобен имот, който да съответства на жилищните ви нужди и да разполага с детски градини и училища за децата ви в близост, може и да направите добра сделка.

Повечето от имотите, обявени за продан в крайните квартали, са на цени от около 1000 евро/кв. м, а тези в процес на строителство дори и под тази цена.

На зелено

Невероятно, но „на зелено“ могат да се купят имоти и за около 800-850 евро/кв. м. Следва обаче да знаете, че ще може да се нанесете в своето ново жилище след може би 12 или 24 месеца. Устройва ли ви този вариант?

Тогава проучете добре строителната компания, както и инвеститорът, за да се уверите, че сградата ще бъде завършена. Консултирайте се, както за договора ви, така и за сумите, които плащате по време на строителните дейности. Запознайте се добре какво означава ексроу сметка, а ако ще ползвате банков кредит, добре ще е да получите предварително одобрение, или пък да се обърнете към кредитен консултант.

Строителство

Един от проблемите на жилищния пазар в София е липсата на парцели, или по-точно на качествени парцели, лишени от проблеми и готови за старт на строителство. Ако все пак притежавате или заедно с ваши приятели и роднини намерите подобен парцел, може би е добре да обмислите възможността за собствен имот, който да изградите по ваши идеи и желания. Това е един от най-евтините, но и най-сложните за реализация начини за сдобиването за нов имот на поносима цена.

Къща извън града

Искате ли да живеете далеч от града, от стреса, от трафика, да разполагате с барбекю, дворно място за вас и децата, както и с пространство за кучето ви? Селата около София все още предлагат доста добри възможности за покупката на къща с дворно място.

Въпросът е дали искате да се преместите извън столицата за постоянно или да ползвате къщата, за да си починете от натоварената седмица в периода петък-неделя.