Наследникът на Samsung Лий Джей Йонг ще бъде освободен предсрочно от затвора в петък, пише CNBC.

Лидерът на южнокорейската технологична компания ще има възможност да излезе на свобода, след като излежа по-голямата част от от присъдата си, както и за добро поведение зад решетките.

53-годишният Лий прекара в затвора 18 месеца (60%) от своята 30-месечна присъда. Първоначално той беше осъден на 5 години затвор, но по-късно присъдата беше намалена на две години и половина.

Милиардерът беше върнат за втори път в затвора в края на януари, след като преди това беше зад решетките в продължение на 11 месеца.

Лий Джей Йонг получи ефективна присъда още през 2017 г. заради подкуп на един от служителите в администрацията на Пак Гън Хе. Миналата година обаче делото беше разгледано отново заради събрани от прокуратурата нови доказателства. Именно те са причината Лий да бъде осъден повторно.

Обвинението срещу наследника на Samsung е за това, че е дал подкуп в размер на 38 милиона долара на Чой Сун Сил, която е близка приятелка на бившия президент и е управлявала една от свързаните с нея фондации.

Въпреки че ежедневната дейност на най-големия производител на чипове и смартфони в света не пострада от липсата на Лий начело на компанията, оттам посочиха, че инвестициите и евентуалните сделки по сливания и придобивания от Samsung могат да се правят само от Лий.

По данни към 30 юни Samsung разполага с 82 млрд. долара свободни парични средства. От Лий ще се очаква да вземе важни решения, като например за инвестицията от 17 млрд. долара в САЩ по строителството на завод за производство на микропроцесори.