Много преди инфлуенсъри, като Кайли Дженър и Джефри Стар, да започнат да слагат имената си на линии за козметични продукти в опит да осребрят големия си брой последователи в социалните медии, това правеше Синди Крауфорд.

Вместо да рекламира своя продукт в Instagram или YouTube, потребителите можеха да видят бившия супермодел по канали за шопинг от дома, в които обясняваше за ползите от нейната линия продукти за грижа за кожата Meaningful Beauty. Тя имаше милиони почитатели благодарение на кариерата си като един от първите супермодели, а чрез телевизията - платформа, през която да достига до тях.

Това се оказва печеливша формула. През последните 17 години Крауфорд, която притежава 50% от Meaningful Beauty, изгради марка за 400 млн. долара, която генерира по над 100 млн. приходи годишно поне през последните 10 години, пише Forbes, позовавайки се на запознат с финансите на компанията източник.

Нейното лично състояние се оценява на 225 млн. долара, според изданието, благодарение на способността й да усъвършенства модела за достигане на продукта директно до потребителя, който впоследствие беше използван от звезди, като Кайли Дженър, Емили Вайс от Glossier и Риана.

През 2004 г., когато Крауфорд основава Meaningful Beauty, не е толкова често срещано знаменитостите да притежават дял в марките, с които се свързват. Защо да се поема риск, след като рекламният договор, който носи предварително бързи пари и малко ангажираност, е опция?

Крауфорд е запозната с този свят. Тя става лицето на Revlon през 1989 г. и подписва с Pepsi през 1992 г. Освен тези сделки и договори за ангажименти като модел, тя е на над 1 000 корици на списания и е участвала в стотици ревюта. Тогава Крауфорд печели милиони.

Тези договори обаче може да приключат по всяко време. През 2000 г. Revlon се разделя с 34-годишната тогава Крауфорд. Твърди се, че марка искала по-млад модел, за да привлича по-млада клиентела, но впоследствие Крауфорд отрече това.

Основавайки собствена линия козметични продукти, насочени към забавяне на ефектите от стареенето, за които няма никога да е “прекалено стара”, за да рекламира, Крайфорд може да контролира кариерата си.

“Време беше да се захвана със свое собствено нещо,” казва тя пред Forbes.

Използвайки формули, разработени с нейния дерматолог доктор Жан-Луи Себег и в партньорство с маркетинговата компания Guthy-Renker, която притежава другите 50% от Meaningful Beauty, Крауфорд основава марката, която предлага продуктите си директно на потребителите.

Тя рекламира марката посредством инфомършъли, следвайки тактиката, която Guthy-Renker използва с препарата за акне Proactiv чрез рекламни лица, като Диди и Бритни Спиърс.

“Преди двадесет години не много хора се стремяха към това,” казва Грег Ренкер, съосновател на Guthy Renker. “Тя пое риск.”

Крауфорд обаче не гледа на нещата по този начин. Тъй като е супермодел, собствената кожа на Крауфорд е нещото, което продава продукта най-добре. Инфомършълите пък й позволяват да разкаже историята на марката по начин, който страница в списание или билборд на площад Таймс скуеър никога не биха могли.

Най-богатите жени в САЩ, натрупали сами своето състояние14 от тях са родени извън САЩ

Оказва се обаче, че тя не може да продава продуктите сама.

“Този бизнес изпитваше затруднения отначало. Не постигнахме успехи веднага,” казва Ренкер. “Единствената наистина магическа формула е желанието да продължиш да тестваш и да опитваш.”

Затова Крауфорд и Ренкер запретват ръкави и започват да тестват всичко - от музиката през нещата на заден фон до репликите, които се четат. Те също така започват да включват доктор Себаг в инфомършълите, което се оказва, че е липсващата съставка.

“Когато започнахме да внасяме промени в нашата презентация, за да наблегнем на опита, мъдростта и ноу-хау-то на лекаря, потребители започнаха да се доверяват повече на нашия продукт,” казва Ренкер.

В рамките на пет години Meaningful Beauty се превръща във втората най-голяма марка козметични продукти на Guthy-Renker след Proactiv.

Разбира се, стратегията на марката се налага да бъде променена, след като социалните медии заеха мястото на традиционната телевизия, когато става въпрос за реклама на продукти за красота, въпреки че Крауфорд все още използва уменията си от инфомършълите.

Тя в момента разчита на личния си профил в Instagram (с 5.4 милиона последователи) и на този на Meaningful Beauty (със 70 000 последователи), за да рекламира продукти, в това число и новата линия продукти за грижа за коса на компанията. Тя все още заснема инфомършъли, но по телевизията вече не се представят продукти, които пък се предлагат в Amazon и магазините Ulta.

Със 17 години опит зад гърба си, Крауфрд има предимство пред по-младите инфлуенсъри, чиито продукти изглежда се влияят от тенденции и често са разлюбвани, независимо дали става въпрос за непостоянния характер на индустрията за продукти за красота или за скандали около съответния инфлуенсър.

Продуктите за грижа за кожата в момента са „по-горещи“ от когато и да било. През последните две години компании в сферата, като Drunk Elephant, Filorga Cosmétiques и Thayers Natural Remedies, са придобити от големи конгломерати на цени, които надхвърлят повече от 6 пъти годишните им приходи.

Към 2019 г. - последната година, за която има данни, продажбите на дребно на световния пазара на продукти за кожата възлизат на 140 млрд. долара, според данни на Euromonitor. Сумата се очаква да достигне 181 млрд. долара до 2025 г. Според доклад L’Oreal за 2020 г., продуктите за грижата за кожата съставляват около 42% от пазара на продукти за красота.

Въпреки постигнатото, Крауфорд вес още не може да свикне напълно с успехите на марката.

“Всеки път, когато жена ме заговори на летището или в магазин и ми каже колко обожава Meaningful Beauty, това ме вълнува,” казва тя.