В Испания половината от младите хора на възраст от 12 до 19 години вече са получили поне една доза от ваксина срещу COVID-19, съобщиха от Министерството на здравеопазването на страната.

Тази възрастова група стана приоритетна при ваксинацията в края на месец юли, тъй като беше причина за бързото разрастване на петата вълна на пандемията в страната, припомня БНР.

Според здравния министър Каролина Дариас целта е няколко седмици преди началото на учебната година по-голямата част от тази група да бъде напълно ваксинирана, за да се овладее петата вълна на пандемията и да могат децата да посещават училище без да се налага преминаването им към онлайн обучение.

Другата възрастова група от 20 до 29 години, сред които също имаше висок процент на заразени, стана обект на внимание от страна на здравните власти в началото на месец август и вече 69% от тях са получили първата си доза от ваксината срещу COVID-19.

„Целта на правителството - до края на август 70% от цялото население на страната да бъде напълно ваксинирано е достижима“, смята Каролина Дариас уточнявайки, че на 12 август Астурия става първият автономен регион, който вече я достигна.

На този етап с пълна ваксинация в цялата страна са 64.4% от хората, а с една доза - близо 75 на 100.