Заради увеличаващия се брой случаи на COVID-19 в страната от днес са в сила нови изисквания към българските граждани за пътувания в редица европейски държави.

Цялата територия на България вече е в списъка на Испания на държавите в риск, а не само определени райони на страната, както беше досега. От днес за влизане в Испания се изисква сертификат за ваксинация, или отрицателен резултат от тест или документ, който доказва прекарана Covid инфекция, предава Българското национално радио.

Също от днес има промяна и за пътуващите до Чехия. Изискванията към българските граждани са същите - сертификат, отрицателен резултат от тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, или документ, че са преболедували COVID-19. Освен това от българските граждани се изисква предварително попълнен електронен формуляр и да го представят при поискване на граничния пункт.

Сред новите правила за пътуващите до Чехия е изискване за самоизолация, като между петия и четиринадесетия ден на пребиваване в страната те следва отново да си направят PCR тест. Новите разпоредби не важат за транзитно преминаващите. За тях обаче правилата промени Словения и вече изисква сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от тест.

От утре пътуващите за Черна гора български граждани ще трябва да представят отрицателен тест за COVID-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на инфекцията. Мярката влиза в сила от 24 август и ще важи до 10 септември.

Кипър също затяга изискванията към пристигащите от България. От четвъртък страната ни влиза в „червената” зона на висок риск от разпространение на заразата. От неваксинираните се изискват два PCR-теста с отрицателен резултат - единият направен до 72 часа преди полета за Кипър и вторият - след пристигането на острова. Разходите за PCR-теста в Кипър са за сметка на пътуващите, които трябва да останат в самоизолация до излизането на резултата.

За ваксинираните българи продължават да са в сила въведените облекчения. Притежаващите валиден сертификат за ваксинация срещу COVID-19, независимо, че България е в рисковата „червена” зона, ще влизат свободно в Кипър, без да правят тестове. Всички пътници - ваксинирани и неваксинирани, трябва да попълнят кипърския полетен формуляр в рамките на 48 часа преди полета си.