Българската народна банка и търговските банки бяха добре подготвени за подобна ситуация, като тази със списъка „Магнитски”.

Превантивните мерки, взети далеч преди публикуването на списъка, включваха текстове, които във вътрешните правила на банките, тези текстове бяха еднозначни, че при налагане на санкции от САЩ банките ще се придържат към тези санкции и ще ги прилагат.

Неспазването на санкциите може да имат тежки последствия за банковата система. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев на изслушване в комисията „Магнитски”, цитиран от БНТ.

На 13 февруари 2018 г., например, САЩ включи в този списък латвийска банка за това, че не спазва американски санкции, свързани със Северна Корея. В рамките на 10 дни на 24 февруари 2018 г. банката беше обявена в несъстоятелност.

Това е пример за тежки санкции, които не могат да бъдат по възможностите на нашите банки. Това е основната причина да се приемат тези превантивни мерки. Мерките работеха дори преди обявяването на списъка „Магнитски”, а размерът на кредитите и депозитите на засегнатите лица е незначителен, в сравнение с кредитното портфолио на банките, заяви още Димитър Радев.

Кредитите на лицата общо в двата списъка възлизат на 11.2 млн. лева, като общият размер на кредитите на физическите лица в банковата система са 65 млрд. лева, то е дял от 0.017%.

Привлечените средства от двата списъка са 28 млн. лева, тук делът е 0.029%, обяви Димитър Радев. Искам да кажа, че в резултат на приетите превантивни мерки от гледна точка от депозитите и кредитите, няма материален проблем, свързан със списъка „Магнитски”.

САЩ налагат санкции на трима влиятелни българи и 64 компанииОбявените днес санкции разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсват достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ

Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не прилага санкциите, може да бъде включена в санкционния режим и тогава последствията може да са тежки за цялата банкова система, подчерта Радев.

Разбирам, че става въпрос за юридически и морален казус, но банките не могат да изчакат политически или други действия и не могат да чакат, забавянето може да им струва скъпо, затова са взети и такива мерки, каза още Димитър Радев.

Комисията „Магнитски” ще изслуша и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица на санкциите по глобалния закон върху българската финансова и икономическа система.

Преди седмица служебният министър на финансите Асен Василев предупреди, че има вероятност да има допълнителни санкции по закона „Магнитски“, тоест още лица, включени в списъка.