Какаото е чудесна магическа храна.

То не само се използва за производство на шоколад, но е пълно с антиоксиданти, минерали и дори фибри.

Нещо повече, какаото се предлага в различни форми, което го прави супер универсална съставка. Ето повече за ползите от какаото за здравето, заедно с начина на консумация.

Какво е какао?

Какаовото растение - известно още като какаово дърво, е тропическо дърво, което произхожда от Централна и Южна Америка. То ражда плодове, подобни на пъпеш, наречени шушулки, всяки от които съдържа 25 до 50 семена, заобиколени от бяла пулпа.

Тя е напълно годна за консумация, но истинската магия е в семената. Суровите какаови зърна са горчиви и орехови, но след като бъдат обработени, те развиват този прекрасен шоколадов вкус. Оттам зърната могат да се превърнат на продукти, като шоколад, какао на прах и какаови зърна.

Какаото не е същото като шоколада, който познавате и обичате. По-скоро това е суперзвездната съставка, която е отговорна за вкуса на шоколада, когато присъства в големи количества (~ 70 процента или повече).

Какаовите зърна съдържат фибри, мононенаситени ("добри") мазнини и минерали, като калий, магнезий и мед. Какаото също е пълно с антиоксиданти, както и с витамин D, основен хранителен елемент, който помага за усвояването на калция.

Хранителните стойности на какаото зависят от начина на обработка на зърната. Например, когато какаовите зърна се пекат при по-висока температура, съдържанието на антиоксиданти е по-ниско.

Ползите за здравето на какаото

Може да намали риска от рак

Какаовите зърна изобилстват от антиоксиданти, които инхибират активността на свободните радикали, като ги неутрализират. Това е ключово, тъй като високите нива на свободни радикали могат да доведат до увреждане на клетките и оксидативен стрес - основен фактор за развитието на хронични състояния, като рак и сърдечни заболявания.

Какаото съдържа антиоксиданти, като епикатехин, катехин и процианидини, които принадлежат към група растителни съединения, наречени полифеноли.

Намалява възпалението

Антиоксидантите в какаовите зърна също могат да помогнат за контролиране на възпалението. Това е така, защото оксидативният стрес може да допринесе за хронично възпаление, увеличавайки риска от заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Подобрява здравето на червата

Копнеете ли за шоколад (и за какао)? То е богато на полифеноли, които „хранят“ добрите бактерии в червата, като им помагат да растат и да процъфтяват, което от своя страна може да ви помогне да избегнете както временни, така и хронични храносмилателни проблеми.

Едновременно с това полифенолите действат срещу лошите бактерии в корема, като спират тяхното размножаване. Това спомага и за поддържане на микробния баланс в червата, което е от ключово значение за поддържане на имунитета и метаболизма.

Подпомага здравето на сърцето

Освен че се борят с оксидативния стрес и възпалението, водещи до сърдечни заболявания - антиоксидантите в какаовите зърна отделят азотен оксид, който насърчава вазодилатацията (или разширяването) на кръвоносните ви съдове.

Помага за контрол на кръвната захар

Шоколадът също така може да намали риска от диабет и всичко това благодарение на (изненада!) антиоксидантите в какаовите зърна. Какаовите флаваноли (клас полифеноли) насърчават секрецията на инсулин - хормонът, който пренася глюкозата във вашите клетки. Това помага за стабилизиране на кръвната захар, предотвратявайки скока й.