Азиатските акции се търгуват разнопосочно днес, като лекото повишение в Китай се балансира от понижения на останалите пазари, тъй като инвеститорите в световен мащаб действат предпазливо преди дългоочакваната реч на председателя на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл.

Изказвания от някои ръководители във Фед и смъртоносното нападение на летището в Афганистан също повлияха пазарните нагласи и помогнаха на долара да поскъпне спрямо кошница от няколко други основни валути.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи 0.1%, докато японският Nikkei отстъпва с 0.46%.

Австралийският основен индекс отчита понижение от 0.18%, докато хонконгският Hang Seng и южнокорейският Kospi остават без промяна.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 бележи повишение от 0.57%, след като централната банка на страната направи най-голямата си кешова инжекция в банковата система от февруари насам.

Джеръм Пауъл се очаква да говори в 17 часа българско време днес. Трейдърите ще анализират думите му за евентуални индикации за това кога Фед ще започне да ограничава програмата си изкупуване на активи.

Три компании у нас с доходност от над 100% от началото на 2021 г.Ниските лихви по банковите депозити се отразиха благоприятно,както на взаимните фондове в страната, увеличили активите си под управление с над 600 млн. лева за тримесечие и 2.4 млрд. лева за година, така и на борсовите ни индекси

Вчера Ислямска държава осъществи бомбен атентат на един от претъпканите с хора входове на летището в Кабул, при който бяха убити десетки цивилни граждани и най-малко 13 американски военни.

Това, заедно с някои коментари от страна на ръководители във Фед, които подкрепят политика на вдигане на лихвите и ограничаване на стимулите, допринесоха за пониженията на индексите на Уолстрийт, като S&P500 прекъсна петдневната си печеливша серия.

The Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.54% във вчерашната сесия, S&P 500 изгуби 0.58%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.64% надолу.

В ранната азиатска сесия днес E-mini фючърсите на S&P 500 се търгуват без промяна.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се понижава до 1.3441% след като вчера достигна двудневен връх от 1.375%, информира Ройтерс.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, бележи леко повишение от вчерашните дъна. Еврото се търгува на ниво от 1.1747 спрямо долара, след като отстъпи от върха си от 1.1779 от предишния ден вследствие на изнесените данни, които отчетоха понижение на потребителските нагласи в Германия.

Щатският лек суров петрол (WTI) поскъпва с 0.34% до 67.65 долара за барел. Цената на брента нарасна с 0.25% до 71.27 долара за барел, възобновявайки ръста си от тази седмица, след като енергийните компании започнаха да спират производството в Мексиканския залив преди очаквания ураган през уикенда.