Повече от половината население на Индия, което има право да се ваксинира, или около 473 милиона души, е получило поне по една доза от ваксините срещу COVID-19.

Индия ускорява ваксинацията в опит да отблъсне трета вълна на заразата.

Досега в страната са поставени над 610 млн. дози от ваксините Covishield, Covaxin и Sputnik V.

Правителството иска да ваксинира всички индийци до края на тази година.

На Индия й бяха необходими едва 19 дни, за да постави последните 100 млн. дози, в сравнение с 85 дни за първите 100 млн., сочат официалните данни.

Хиляди в Индия са били ваксинирани срещу COVID-19 с физиологичен разтвор?Измамната схема е продължавала в продължение на два месеца

Едва 15% от отговарящите на условията възрастни обаче са напълно ваксинирани от началото на процеса по имунизация през януари.

Регионалните разминавания в страната продължават, а по-големите и по-бедни щати изостават в имунизацията от по-малките и по-богати щати.

Индия досега има отчетени официално 32 млн. случая на COVID-19, като се нарежда на второ място в света по този показател единствено след САЩ. Страната също така е едва третата с над 400 000 починали от болестта, заедно със САЩ и Бразилия.

Как върви ваксинацията в Индия?

От 16 януари в Индия са поставени над 610 млн. дози от ваксините срещу COVID-19.

Около 473 милиона души са получили първа доза, а други близо 138 милиона са преминали пълния ваксинационен цикъл.

В последния близо месец в Индия се поставят средно по 5.3 млн. дози, според доктор Риджо Джон, здравен икономист.

"Този дневен брой е далече от необходимия за постигането на поставената цел тази година. Не виждам как целта ще бъде постигната до края на годината," казва Джон пред BBC.

Експерти твърдят, че Индия трябва да поставя по над 10 млн. дози, за да имунизира напълно всички възрастни, които отговарят на условията до края на годината.

Дневният брой на новите случаи в Индия намалява и през последния месец е под 40 000, като повечето от тях са в южния щат Керала.

Лекари обаче твърдят, че трета вълна е вероятно да има предвид факта, че страната отвори напълно, въпреки че опасността от нови варианти е голяма.

Индия използва три ваксини – на Oxford-AstraZeneca, която в страната е известна като Covishield; Covaxin на индийската компания Bharat Biotech; и руската Sputnik V.

Индия наскоро засили имунизационната си програма, като одобри първата си ваксина за хора под 18 години.

Състоящата се от три дози ваксина ZyCoV-D предотвратява симптоматично изкарване на болестта при 66% от ваксинираните, според междинно проучване, цитирано от производителя на ваксината Cadila Healthcare. Ваксината ZyCoV-D също така е първата ДНК ваксина срещу COVID-19.

Правителството също така оторизира индийската фармацевтична компания Cipla да започне внос на ваксината на Moderna, която има близо 95% ефективност срещу COVID-19.