В българската акватория на Черно море са регистрирани 74 хиляди делфина. Това сочат данните от приключилия мащабен европейски проект за проучване на числеността на трите вида китоподобни CeNoBS.

Проектът обедини партньори от 5 държави, включително Румъния и България, съобщиха от организацията "Зелени Балкани", цитирани от Darik News.

Данните, получени от дейностите по проекта, са обезпокоителни. В същото време те запълват липсата на такива, необходими за опазване на китоподобните в Черно море.

От организацията "Зелени Балкани" добавиха, че въздействието на приулова остава един от най-горещите въпроси свързани с китоподобните на световно ниво.

Вижте кои са едни от най-застрашените животни на планетата През последното столетие много от дивите популации и екосистеми са подложени на огромни рискове, предизвикани от климатичните промени и от човешката дейност

Приблизителната оценка показва, че между 11 000 и 20 000 индивида от вида муткур биват улавяни годишно в риболовните мрежи в целия басейн на Черно море.

Като процент това означава, че нивото на приулов е 21.2 на сто от общата численост на този вид, което е доста над приетото допустимо ниво от 1.7 процента, казаха от "Зелени Балкани".