Google е все по-близо до това да започне да използва собствени процесори за своята серия лаптопи Chromebook, твърди изданието Nikkei Asia, което се позовава на запознати източници.

Щатският технологичен гигант възнамерява да използва свои процесори в лаптопите Chromebook и в таблети, които използват операционната система на компанията Chrome от около 2023 г.

Google в момента използва процесори на производители, като Intel и AMD за своите лаптопи Chromebook. Новите процесори на Google се смята, че са базирани на разработки на Arm, притежаваният от SoftBank британски дизайнер на чипове, чиято архитектура стои зад 90% от смартфоните по света.

Nvidia купува Arm Holdings от SoftBank в сделка за 40 млрд. долараСделката ще включва 21.5 млрд. долара в акции на Nvidia и 12 млрд. долара кеш, в това число 2 млрд. долара, които трябва да бъдат платени при подписването

През миналия месец Google обяви, че ще създаде собствен процесор за смартфони, който ще носи името Google Tensor. Чипът ще бъде използван в новите смартфони Pixel 6 и Pixel 6 Pro, чиято продажба ще започне тази есен.