Нови мерки за борба с коронавируса обявиха здравните власти на брифинг днес.

Те ще важат от 7 септември до 30 октомври на територията на цялата страна.

  • Забранява се провеждането всички масови мероприятия на открито като събори, фестивали и концерти.
  • Кината и театрите ще работят на закрито с капацитет до 50% от посетителите, но със спазването на дистанция и носене на маски.
  • За музеите и галериите се въвежда условие, че не трябва да има повече от един човек на площ от 8 квадратни метра.
  • С 30% от капацитета си ще могат да работят езиковите центрове и танцови школи.
  • Фитнесите ще могат да работят също с капацитет до 30%, но груповите тренировки се преустановяват, разрешават се само индивидуални.
  • Забранява се работата на детски клубове, включително за игри, парти центрове. Прекратяват се и тиймбилдингите на фирмите.
  • За заведенията се въвежда ограничение на работното време от 7 до 22 ч. при спазване на 1.5 м разстояние между гърбовете на столовете, като не се допускат повече от 6 души на една маса.
  • На сватбите и тържествата на закрито се допускат до 30 души, а на открито - до 60.
  • На пазарите и тържищата се въвежда еднопосочно движение, спазване на дистанция от 1.5 м.
  • Работодателите може да организират дистанционна работа, като в офисите работят до 50% от персонала.
  • За свиждане в болници се допуска по един посетител, но той трябва да бъде с пълен комплект от предпазни средства.
  • На спортни събития, които са на открито, може да има до 30% заетост на капацитета, а всички, които са на закрито, ще са без публика.
  • Проведени са редица обсъждания с множество експерти, анализирани са всички аспекти на пандемичната вълна. Поискани са становища от браншови, съсловни и работодателски организации, от които са получени близо 40 такива върху мерките от понеделник на доц. Кунчев.

    Всички предложения са разгледани, а смятаните за възможни са отразени в новите мерки. Предложения за изплащане на компенсации на засегнатите сектори ще бъдат изпратени още днес на министрите на финансите и на икономиката, заяви министърът.

    Няма място за паника и за разпространение на страхове, ситуацията е сериозна, но е под контрол.

    Ниският процент на ваксинация ни налага да предприемем тези мерки, посочи Кацаров.

    Кацаров: Учебната година ще започне присъственоУчебната година ще започне присъствено. Това съобщи на пресконференция здравният министър Стойчо Кацаров

    Според проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в момента на територията на страната има номинация на делта варианта и нисък процент алфа вариант - 98-99% са делта и 1% е алфа.

    Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията. Обръщам се към всички наши съграждани да спазват мерките и да съдействат на органите, които следят за налагането им, защото от това зависи колко дълго ще важат те, призова Стойчо Кацаров.

    Обезспокоителен е високият брой починали хора, регистрирани с коронавирус - последното място по ваксинации ни отрежда първо място по смъртност, заяви министър Кацаров.

    Има възможност, ваксинирайте се, допълни той.

    Имаме готовност за поставяне на трета доза ваксина, ако това бъде разрешено от Европейската агенция по лекарствата, стана ясно още на брифинга.