Ръстът в цените на петрола, който започна още през април 2020 г., загуби инерция през летните месеци на тази година, но може отново да бъде възобновен през зимата.

Цената на "черното злато" може дори да надхвърли 100 долара за барел, ако температурите през зимния сезон се окажат по-ниски от очакваното, се посочва в анализ на Bank of America, цитиран от Marketwatch.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с 1.5 на сто до ниво от 70.75 долара за барел, а тези на сорта брент добавиха 1.3% до 73.84 долара за барел.

Според експертите на BoA увеличените добиви от страна на Саудитска Арабия и останалите държави от ОПЕК+ са компенсирали до известна степен ръста на търсенето през последните месеци.

Но на фона на поскъпването на природния газ и останалите енергоизточници, студената зима може да доведе до нови увеличения в цените на петрола, се посочва в прогнозата на финансовата институция.

Експертите припомнят, че в Азия все още има неизползван капацитет за производство на енергия от петрол в размер на 1.5 милиона барела дневно. Ако тези количества бъдат потърсени от пазара, със сигурност ще окажат подкрепа на цената. В Европа неизползваният капацитет е в размер на 300 000 барела дневно, а американските електроцентрали също не работят на пълна мощност към момента.

Индустрията също може да генерира допълнително търсене, тъй като студеното време през зимата може да доведе до ръст в потреблението на пропан-бутан, керосин и други горива за отопление, особено в Съединените щати и Япония.

Експертите на Goldman Sachs пък предупреждават, че ако преговорите за ядрената програма на Иран се провалят и страната за пореден път бъде изолирана от световния пазар, цената на петрола може да се повиши драстично.

Анализите на инвестиционната банка показват, че в момента на пазара се наблюдава дефицит на петрол, като единствено в Китай запасите остават над нивата си отпреди избухването на пандемията от COVID-19.

Според тях петролът ще достигне цена от поне 80 долара за барел през последното тримесечие на тази година, като тенденцията през 2022 г. ще остане възходяща.