Няколко горили в зоопарк Атланта са дали положителен тест за COVID-19, съобщиха от зоологическата градина миналата седмица.

Според съобщение, публикувано от зоопарка, животните са започнали да проявяват симптоми, като кашлица, запушен нос и леки промени в апетита.

Ветеринарният екип е събрал проби за тестове, които са дали положителен резултат за коронавирус, съобщава T+L.

"Екипите следят много внимателно засегнатите горили и се надяват, че ще се възстановят напълно", казва директорът на зоопарка Сам Ривера. "Те получават възможно най-добрите грижи, като сме готови да им осигурим допълнителни поддържащи грижи, ако се наложи."

Смята се, че заразените горили са влезли в контакт с вируса чрез член на ветеринарния персонал, който е напълно ваксиниран и вероятно е пренесъл заразата безсимптомно. Зоологическата градина ще продължи редовно да тества горилите за COVID-19, независимо дали показват симптоми или не.

Един от заразените примати е 60-годишният Ози - най-старата мъжка горила в света, според информация на 11 Alive в Атланта.

Видео с горили, изненадани от змия, събра милиони гледания в TikTok (видео)Популярно видео от TikTok, показващо група горили, докато откриват змия в заграждението им в Animal Kingdom на Disney World, събира милиони гледания

"Ние сме много загрижени от възникналите инфекции, особено като се има предвид, че нашите протоколи за безопасност при работа с големи маймуни и други възприемчиви животински видове през цялата пандемия са изключително строги", казlа Ривера.

Заграждението на горилите е една от частите на зоологическата градина, в която протоколите за безопасност при COVID-19 са най-строги. Членовете на екипа са длъжни да носят ръкавици, маски и защитни костюми. Те никога не споделят същото физическо пространство с горилите, което се постига с помощта на социално дистанциране или бариери.

Зоологическата градина наскоро получи пратка с ваксината срещу коронавирус Zoetis, специално създадена за животни. Ваксината е използвана от много зоологически градини в цялата страна, включително калифорнийския зоопарк Оукланд и зоопарка Сан Диего.

Зоопарк Атланта ще използва дозите за ваксиниране на своите орангутани, тигри, лъвове и леопарди. Когато горилите се възстановят, те също ще получат ваксина.

Миналата година тигри в зоологическата градина в Бронкс в Ню Йорк се оказаха положителни за COVID-19, след като проявиха симптоми, като суха кашлица.