Водачите на талибаните са влезли в сериозен конфликт помежду си само няколко дни, след като сформираха ново правителство в Афганистан, информира BBC, позовавайки се на високопоставени източници от ислямистката организация.

Поддръжници на две враждуващи фракции са стигнали до физическа саморазправа в президентския дворец в Кабул.

В основата на конфликта е бил спор за това кой е с най-голяма заслуга за победата над САЩ и как е била поделена властта в новия кабинет.

Талибаните официално отрекоха появилата се информация.

Талибаните поеха контрол над Афганистан през миналия месец, като след това обявиха страната за "Ислямско емирство". Новото им правителство е съставено изцяло от мъже и високопоставени представители на групировката.

Информацията за възникналия конфликт се появи, след като съоснователят на талибаните Молла Абдул Гани Барадар изчезна от обществено полезрение в последните няколко дни.

Според източник на BBC Барадар и Халил ур-Рахман Хакани, който е министър по бежанските въпроси, са си разменили остри думи, а техни поддръжници са се сбили.

Милионерите от 11 септември: Как корупцията управляваше АфганистанПо 290 милиона долара на ден в продължение на 7300 дни - това е сумата, която Съединените американски щати са похарчили по време на 20-годишната война в Афганистан

Високопоставен член на талибаните, който живее в Катар и човек близък до замесените в спора също са потвърдили, че в края на миналата седмица е имало конфликт.

Според тях спорът е възникнал, защото Барадар, който е новият вицепремиер, не бил доволен от структурата на временното правиттелство.

Талибаните също така били разделени относно това чия е заслугата за извоюваната победа в Афганистан.

Според Барадар с основна заслуга са дипломатическите ходове на хора като него, докато членове на фракцията около Хакани твърдят, че победата е извоювана с военни действия.

Според източниците на BBC Барадар е напуснал Кабул и е заминал за Кандахар.

В аудио запис, за който се твърди, че е на Барадар, съоснователят на талибаните казва "Където и да съм в момента, всички сме добре".

От BBC обаче не са успели да потвърдят достоверността на записа, който бе публикуван на редица официални уебсайтове на талибаните.