Transpress е победител в категорията Най-добър работодател в сектор Транспорт и логистика на престижните награди Career Show 2021. Компанията грабна още три награди в три категории.

Златно отличие в категорията Стратегия “Здраве и уелнес” получи социално-отговорната кампания TranSport, чиято цел е да насърчи шофьорите на камиони да се грижат за здравето си и да бъдат физически активни, дори когато са на път далече от дома си. Неин посланик е олимпийският медалист Йордан Йовчев, който създаде кратки видео тренировки с лесни за изпълнение упражнения. Това не е първа награда за TranSport, а инициатива набира все по-голяма популярност сред шофьорите на камиони и извън България.

Transpress е победител и в категорията Стратегия за толерантност и приобщаване с кампанията Път за дамите, която насърчава привличането на жени за професионални шофьори. Инициативата стартира в началото на годината с осигуряването на отворени консултации за кариерно ориентиране, в които личен опит споделят дами – шофьори на камиони от екипа на Transpress. В тазгодишното издание на наградите Career Show компанията бе отличена с бронз и в категорията Еко работодател.

“Тези награди са признание за работата и желанието на целия ни екип да растем заедно и да ставаме все по-добри. Те са още един стимул да продължаваме да се развиваме, да се грижим за нашите служители, които приемаме като членове на голямото Transpress семейство и да го увеличаваме, като печелим с честност и коректност нови съмишленици на един изключително конкурентен пазар на труда.”, споделя Веселин Стоянов, основател и управител на Transpress.

Основен принцип на компанията е именно осигуряването на прозрачни и справедливи условия на труд на професионалните шофьори, като към момента Transpress се позиционира в Топ 3 на работодателите в сектора по отношение на заплащане и допълнителни придобивки. Това, че компанията предлага широк спектър от работни позиции – вътрешни и международни шофьори, прави линии, превоз на специални товари, куриери и др., дава възможност за гъвкавост при определянето на кариерния път на служителите.

Ключов приоритет за Transpress също е предоставянето на възможности за подобряване на уменията и развитие на хората. В тази посока през последната година компанията активно развива собствения си център за допълнително обучение на професионални шофьори. Целта е новопостъпилите служители и шофьорите без опит да бъдат включени в програми за придобиване и задълбочаване както на теоретичната подготовка, така и на практическите умения. В процес на разработка са специални учебни помагала за тях. В допълнение екипът на центъра разработва и програма на специфични обучения, отворени за всички желаещи шофьори.

“Отворените обучения за работа с хенгер тандем с BDF надстройки, които направихме в София и Варна, преминаха при голям интерес. Планът ни е да продължим с програмата и в други градове, както и да разработим още тематични семинари, които отново ще бъдат безплатни за шофьорите.”, споделят още от компанията.

Развитието на професионалната общност на шофьорите на камиони, привличането на млади хора и осигуряването на подкрепа, кариерно консултиране и качествено менторство са устойчива политика на Transpress. Голямата част от шофьорите в компанията са със сериозен опит и са част от екипа от много години, но организацията е отворена и за назначаване на професионалисти на самия старт на кариерата им. За тях е разработена специална обучителна програма, а доказаните служители с умения и стаж стават техни ментори, за да осигурят спокойното им и плавно интегриране в работния процес.