Toyota Motor представи новия си пикап Tundra модел 2022 с по-дързък външен вид, нови технологии и по-голяма мощност.

Това, което може да изненада повечето притежатели на пикапи обаче, е фактът, че допълнителната мощност не идва от V-образен 8-цилиндров двигател.

Вместо да предлага пикапа с V-8 двигател, японският автопроизводител ще предложи две версии на 3.5-литров битурбо V-6 двигател, в това число и хибрид с мощност 437 конски сили, или с 56 повече от настоящия V-8.

Използването на битурбо V-6 двигатели се оказва успешно при пикапите. Ford Motor шокира мнозина, като през 2011 г. представи подобен двигател, който нарича EcoBoost, в най-продавания си пикап F-150 Двигателят се оказа изненадващо попадение, като след това Ford добави и нови двигатели Ecoboost към своите модели пикапи.

Автопроизводителите започнаха да предлагат алтернативни опции вместо наплив на изцяло електрическо пикапи на пазара в идните години. Ford предлага хибриден F-150 и стандартен хибрид в лицето на новия по-малък пикап Maverick, докато Ram Trucks предлага лек хибрид при модела 1500.

Освен новия двигател, новата Tundra идва с много по-дързък дизайн от настоящия модел, като най-забележимата част е огромната предна решетка. Фаровете също са промени.

Снимка: Toyota Motor

В купето има 14-инчов тъчскрийн и подобрени характеристики за безопасност и удобство, в това число и нова информационно-развлекателна система.

Автопроизводителите от Детройт доминират на пазара на пикапи в САЩ, но Toyota постига известни успехи, като редовно продава по над 100 000 броя всяка година. За сравнение, от F-серията на Ford се продават по 800 000-900 000 пикапа в последните години, пише CNBC.

От Toyota не предоставят данни за разхода на гориво и цените на новия модел Tundra, чийто продажби се очаква да започнат по-късно през годината. Базовата цена на модела в момента е 34 000 долара, като цената може да достигне 50 000 за офроуд TRD PRO. Разходът на гориво е 18 литра на 100 км в града и близо 14 литра на 100 км извън града.

Toyota произвежда модела Tundra, заедно с пикапа Tacoma, в завод в Сан Антонио, Тексас.