Инж. Пламен Андреев е роден през 1958 г. във Варна.

През 1990 г основава „Планекс“ – строително-инвестиционна компания, която оперира основно във Варна, Черноморския регион и София.

От 2019 г. е мажоритарен собственик на групата „Планекс концепт“, част от която е и „Планекс Инвест“ ООД.

С него разговаряме както за състоянието на имотния пазар в столицата, така и за най-големия и зелен проект, реализиран у нас - Морени. Вижте какво каза той за Profit.bg:


Как изглежда „Морени клуб резиденс“ единадесет месеца след първата копка?

Много добре! Дори и след като увеличихме обхвата на първи етап с още една апартаментна сграда и 21 еднофамилни къщи. Конструкциите на сградите от първи етап са завършени, в т.ч. зидарски работи и груба вертикална планировка.

Изпълняват се покривни топло и хидроизолации, монтаж на фасадни дограми, подготвяме се за изпълнение на фасадите. Обектите, включени в разширението на първи етап, са на фаза „груб строеж“. Имаме строителен график, който се контролира и спазва.

Разширяването на етапа свързано ли е с темпа на продажби на имоти?

„Морени“ доби популярност, приема се много добре като проект. Към момента са договорени 95% от жилищата в апартаментните сгради и 80% от къщите.

Интересът към проекта ни радва – за нас това е оценка за цялостната концепция – от градоустройственото и архитектурно решение до маркетинговата философия и начин на обитаване на „Морени“.

„Морени“ се продава, защото има пространство и същевременно индивидуалност, защото е на два и три етажа, защото ще живеете в парк на чист въздух.

Конкретно на въпроса Ви – с разширението на етапа ние искаме да гарантираме на хората, купили апартаменти в първи етап, че няма да живеят в съседство със строителите на обекта и ще сведем дискомфорта до минимум. Към края на първи етап разширението също ще бъде в почти готов вид.

И не на последно място, ние приемаме продажбите като израз на доверие към нас и към репутацията на „Планекс инвест“.

„Морени“ ни е любим проект, радваме се, че стана любим и на много хора.

Бяхте казали, че един от важните елементи на проекта е площадковата инфраструктура?

Площадковите мрежи – ВиК, електро, газ и т.н., са специфична и нелека работа. Ние завършваме реконструкцията на електромрежата, изпълнихме дренажната система, в т.ч. и резервоарите за подпочвени води, работим по площадковите ВиК мрежи, в т.ч. пречиствателна станция.

До въвеждането на етапа в експлоатация всички тези компоненти на инфраструктурата ще бъдат завършени.

При реални сделки и при факта, че почти всички имоти са реализирани, какви са Вашите купувачи?

Такива, каквито очаквахме – успели хора, съвременни, които познават пазара и знаят какво търсят. Ние започваме отношения с клиента от първа среща и не ги затваряме след подписване на договор. Ние се стараем да сме в услуга на клиентите дългосрочно, да отговаряме професионално на техните допълнителни желания и изисквания.

От около месец нашите клиенти могат да получат консултация от архитект и строителен специалист, свързана с техни желания за промени по проекта, коментари на материали и технологии и т.н. Разбира се, взаимоотношенията им с нашите специалисти по продажбите са постоянни.

Разработихме примерни интериорни проекти, съответно визуализирани за двата типа еднофамилни къщи, за да добият клиентите ни представа как биха изглеждали в завършен вид с обзавеждане. Стараем се да сме полезни.

Какво предстои?

В момента прецизираме работни детайли и правим мострени участъци на фасади, парапети и др. и започваме изпълнението им – по отношение на сградите, които влизат в етап завършване.

Изпълняваме и северната периферна улица с всички прилежащи подземни комуникации, открити паркоместа и тротоари. През есента ще започнем строителството на 12 броя къщи „LUX”, в т.ч. и прилежащия им подземен гараж.

Свидетели сме на постоянно растящи цени на строителните материали. Как се отразява това на проекта?

Ние успяхме за първи етап да изпълним или да договорим голяма част от строително-монтажните работи и доставки при този процес. Има и такива, при които оскъпяването ще бъде за наша сметка. Ситуацията е сложна и в момента търсим решение, взаимноизгодно за нас и бъдещите ни клиенти.

Ако цените на материалите се стабилизират (дори и на тези нива), до октомври т.г. ще имаме оферти за цени на жилищата от следващите етапи. Такава е логиката – сделка става, когато и двете страни са доволни, а взаимната сигурност изисква правилното ценообразуване да гарантира строителството на това, което се предлага за продажба.