Европейската комисия ще представи в четвъртък законодателно предложение за общо зарядно устройство за мобилни телефони, таблети и слушалки, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информиран източник.

Тази стъпка вероятно ще засегне производителя на iPhone Apple повече, отколкото неговите конкуренти, съобщава БГНЕС.

Обсъждането на законопроекта ще започне на 23 септември. Европейският съюз настоява повече от 10 години да се приеме стандарт за зарядно устройство USB-C.

Според европейските чиновници, то ще допринесе за намаляването на електронните отпадъци и ще бъде удобно за потребителите.

Новите устройства, които представи AppleТехнологичният гигант представи новите iPad и iPad mini, Apple Watch Седма Серия, iPhone 13 и iPhone mini, както и iPhone Pro 13 и iPhone Pro Max

Ако по-голямата част от производителите на устройствата Android използват USB-C, в случай че законът бъде приет, Apple ще трябва да се откаже от своето зарядно Lightning. Последното на практика е премахнато от таблетите iPad, но остава без алтернатива за iPhone.

От компания Apple са на мнение, че подобна разпоредба ще навреди на отрасъла. Тя не само ще забави иновациите и ще създаде допълнителни електронни отпадъци, но и ще раздразни потребителите.