Многобройни градове, пълни с културни, архитектурни и археологически забележителности, мечтано крайбрежие с чудесни плажове и идилични рибарски селища - всеки, който планира ваканция в Италия, има огромен избор къде точно да отиде.

Защо просто не видите малко от всичко, като направите пътешествие из страната?

От TRAVELBOOK предлагат маршрут, който всеки може да направи, за да се наслади на цяла Италия.

Начална и крайна точка: Рим

Започнете с Рим като начална и крайна точка. Истината е, че никога не можете да видите достатъчно от „Вечния град“ с неговата уникална история и архитектура. Добре е да планирате поне два-три дни, за да откриете Рим.

Историческият център е голям, но може да се разгледа пеша. Идеална отправна точка за първа обиколка са Испанските стъпала, защото можете бързо да стигнете до други забележителности, като фонтана Треви, Пантеона, Пиаца Навона, Римския форум, Колизеума и площада Свети Петър.

Неапол

По пътя за Неапол определено трябва да направите отбивка до Кастел Гандолфо, който е на около 40 минути южно от Рим с кола. Селото над езерото Албано е известно предимно като лятна резиденция, където папите прекарват ваканциите си от векове. Има и малък стар град, който си заслужава да се види.

След това продължете на юг по A1, пътуването отнема около два часа и половина. Неапол, живописният град в подножието на Везувий, е известен с леко хаотичната си оживеност и жизнеността на жителите си.

Разбира се, не можете да сте в родния град на пицата, без да я опитате. От Неапол можете да направите пътуване до руините на древния град Помпей, който е погребан при опустошителното изригване на Везувий през 79 г. сл. Хр.

Тропея

Пътуването продължава на юг по легендарния SS163, вероятно най-красивия панорамен път в Италия. Така наречената Амалфитана, която свързва Неаполския залив и залива Салерно, е дълга около 40 километра и предлага фантастична гледка към морето и брега. След като шофирате по магистралата през няколко национални парка, стигате до Калабрия.

Бреговете и плажовете тук са просто неописуеми. Тропеа е един от най-популярните морски курорти в Калабрия и е идеален за тези, които обичат пясъчните плажове. Тук можете да се насладите на слънчеви дни, лек морски бриз, кристално чиста вода и вкусна храна. Тропеа е и идеалното място за гмуркане с шнорхел.

Лече

При по-нататъшното пътуване пресичате Калабрия, карате към Саленто и след това завивате към Лече. Столицата на региона Апулия е известна също като „Южната Флоренция“ поради своето художествено наследство и великолепните барокови сгради. Лече е чудесно място да се отпуснете, да хапнете прясна риба и да пиете вкусно вино. Наблизо има и някои прекрасни плажове.

Виесте

Като спирка по време на дългото пътуване между Лече и Урбино, посетете бившето рибарско селище Виесте на „шпората“ на италианския ботуш. Градът е зрелищно построен върху скали, които излизат от водата, тук можете да седнете в бар и да наблюдавате залеза.

Урбино

Продължавате на север по Адриатическото крайбрежие. Следващата спирка е Урбино в Марке. Марке е регион в Централна Италия с места, пълни с чар, история и традиции, които имат важна роля в италианския Ренесанс. Урбино е истинско бижу на този регион и поради своята архитектура и културна история е обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Palazzo Ducale е най-важната сграда в града.

Болоня

Само на два часа път от Урбино е Болоня - централният град в Северна Италия. Често подценяван от туристите, Болоня е много динамичен и оживен град, който смесва традицията на региона Емилия-Романя с модерността. Центърът е истински пример за средновековна красота - с тесни улички, скриващи бутици, тратории и местни барове.

Освен това най-добрата храна в света идва от Емилия-Романя - пармезан, пармска шунка, болонезе, мортадела. В малки магазини се продават всякакви тестени изделия, цели шунки висят от тавана, а сирената са натрупани по рафтовете. Добре е да планирате два дни за Болоня.

Верона

Продължете към региона Венето... но не към Венеция! Верона, градът на бароковата архитектура и мястото на драмата за Ромео и Жулиета, е добра алтернатива, тъй като е по-евтин и по-малко хаотичен, но все пак има какво да предложи.

Чинкуе Тере

Пътуването до 12-километровото пресечено крайбрежие на Чинкуе Тере в Лигурия отнема три часа и половина. Цветните къщи, сгушени по стръмните склонове, са сред най-фотографираните места в света. Трябва да посетите Монтероссо, Вернаца, Корнилия, Манарола и Риомаджоре.

Сиена

От лигурийското крайбрежие продължете към Тоскана ... но не и към Флоренция! Флоренция е символът на този регион, но е много претъпкан. Затова изберете алтернативна дестинация, която е почти толкова впечатляваща и завладяваща: Сиена!

Пиаца дел Кампо и Дуомо са основните атракции на този град, който се характеризира с типичната средновековна структура на Тоскана. Сиена също е отлично решение на ниска цена, в сравнение с много по-скъпата Флоренция.

Връщане в Рим

Пътуването завършва с връщане от Сиена до Рим. Пътуването отнема около три часа по А1. Ако имате възможност, планирайте поне две седмици за перфектното пътуване през Италия. Ако имате повече време, толкова по-добре: има много други места за посещение по пътя, като Сан Джиминяно в Тоскана, Сан Марино близо до Адриатическото крайбрежие или езерото Гарда недалеч от Верона.

И разбира се, многото рибарски села и плажове по дългото крайбрежие на Bel Paese.