COVID-19 в крайна сметка ще стане като другите коронавируси, които циркулират и причиняват обикновена настинка, заяви водещ световен учен.

Професор Сара Гилбърт, чиято работа води до разработването на ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca срещу COVID-19, е заявила на семинар на Кралското общество по медицина, че вирусът ще отслабне с времето и “в крайна сметка” ще стане като останалите.

“Ние вече живеем с четири различни човешки коронавирус, за които не се замисляме особено и в края на краищата Sars-CoV-2 ще стане един от тях,” казва Гилбърт, цитирана от Evening Standard.

“Въпросът е колко дълго ще отнеме да се стигне дотам и какви мерки ще трябва да предприемем междувременно, за да контролираме болестта.”

По време на семинара Гилбърт също така разкрива, че среща трудности с набирането на финансиране за предотвратяването на бъдещи пандемии.

Откриха прилепи с патоген, подобен на COVID-19Учени са открили друга следа за произхода на вируса, който причинява COVID-19

Тя е заявила пред аудиторията, че “чака” финансиране, за да работи по ваксини за други заразни болести.

Има работа, която трябва да се свърши, за да се подготвим за бъдещи пандемии, предупреждава Гилбърт, добавяйки, че малки инвестиции сега биха могли да спестят милиарди в дългосрочен план.

Тя е съгласна с твърдението, че липсата на инвестиции от страна на правителствата и други източници, които финансират научни изследвания, показва, че не са си научили уроците относно важността на подготвеността за пандемии.

“Все още се опитваме да наберем средства за разработката на други ваксини, по които работехме преди пандемията, срещу болести, които са имали огнища на зараза в миналото и ще имат такива огнища и в бъдеще. Вирусът Нипа, треската Ласа и коронавирусът MERS са три от болестите, по които работя и все още набирам средства, за да продължа работа.”