Обитатели на една от най-скъпите сгради в Ню Йорк са завели съдебно дело за 125 млн. долара срещу строителя заради редица оплаквания, сред които наводняване, непоносимо силен шум, когато сградата се люлее и неизправни асансьори.

Недоволството по отношение на скъпата сграда на "Улицата на милиардерите" се надига от месеци, като живущите на Парк Авеню 432 изразяват своето недоволство от увеличаващите се цени на техните скъпи апартаменти и пропуските в проектирането, които правят 96-етажния небостъргач неудобно място за живеене.

"Сградата, за която обещаваха да е една от най-изисканите жилищни сгради в града, бе издадена с открити над 1 500 дефекта в строителството и дизайна," се казва в съдебни документи по делото срещу строителите CIM Group и Macklowe Properties.

В тях още се казва, че шумът и вибрациите от люлеенето на сградата са "ужасни и досадни." В делото също така е споменато, че председателят на CIM Group "е признал, че проблемите със звука и вибрациите са 'нетърпими,' което затруднява спането дори и в умерено лошо време."

Предполага се, че асансьорите на сградата трябва да забавят скоростта си, когато има силни ветрове, но те често спирали напълно и блокирали обитатели на небостъргача с часове. Живущи в сградата също така са се оплаквали от наводнения, щети от вода и повреди на климатичната инсталация, се казва в съдебните документи.

В тях някои от пропуските по отношение на проектирането на сградата са определени като "застрашаващи живота проблеми," като например две електрически експлозии.

Ищците също така твърдят, че строителите на сградата са отрекли да носят отговорност за пропуските в проектирането и са отстранили едва девет от установените 1 500 дефекта.

Блокирането на обитатели на сградата в асансьорите при силни ветрове е само един от проблемите. Те също така са се оплакали, че шахтата за боклука "издава звуци като бомба" и че не са доволни от увеличеното изискване за минимална поръчка в частния ресторант със звезда от Michelin в сградата.

Някои от по-известните личности, които притежават имоти в струващата 3.1 млрд. долара сграда, включват саудитски магнат в сферата на търговията на дребно, член на фамилията, която притежава текилата Jose Cuervo, а преди време и Дженифър Лопес и Алекс Родригес, информира The New York Times.

Строителите на сградата CIM Group и Macklowe Properties не са реагирали веднага на молбата на коментар от страната на Insider.