Цената на петрола регистрира понижение тази сутрин, след като публикуваните снощи данни от статистиката в Съединените щати показаха неочакван ръст на петролните запаси.

Данните на Американския петролен институт показаха седмично повишение от 4.127 милиона барела, докато прогнозите бяха за спад от 2.333 милиона барела. В предходната седмица запасите намаляха с 6.108 милиона барела - на фона на възстановяващото се търсене на горива след пандемията.

Инвеститорите очакват и официалните данни на енергийната администрация, които ще бъдат публикувани по-късно днес. Ако те потвърдят ръста на запасите, той ще бъде първият за последните осем седмици.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 1.5% до ниво от 74.14 долара за барел. Сортът брент също загуби около процент и половина от стойността си до ниво от 77.16 долара за барел.

Така "черното злато" прекъсна позитивната си серия от последните няколко дни, в които получи подкрепа от енергийната криза в Китай и глобалния ръст в търсенето на горива.

На капиталовите пазари в Азия тази сутрин преобладават негативните настроения, след като късно снощи и водещите индекси на Уолстрийт затвориха "на червено".

На борсата в Токио Nikkei 225 регистрира спад от 2.75%, а в Хонконг Hang Seng бележи понижение от 0.66 на сто. Австралийският S&P/ASX 200 губи 1.1% от стойността си, южнокорейският KOSPI отстъпва с 1.7 на сто, а в Китай Shanghai Composite бележи спад от около процент и половина.

Докога ще продължи да поскъпва петролът? Липсата на свежи инвестиции в разработването на нови петролни и газови находища и пренасочването на индустрията към алтернативни енергоизточници ще поддържат високата волатилност на петролния пазар през следващото десетилетие


Освен проблемите в китайската енергетика, които доведоха до затваряне на цели заводи за известен период от време, негативизмът на инвеститорите е продиктуван от евентуалния фалит на строителния гигант Evergrande и очакванията за предстоящото затягане на монетарната политика на централните банки и изтеглянето на безпрецедентните стимули от икономиката.

В същото време на валутните пазари щатският долар достигна най-високите си нива от началото на годината именно заради нагласите за предстоящото обръщане на цикъла на монетарната политика на Федералния резерв.

Доларовият индекс, който следи движението на "зелените пари" спрямо кошница от шест водещи световни валути, се търгува на 11-месечен връх от 93.805 пункта.

На пазара на криптовалутите тази сутрин биткойнът поевтиня с 1.4% до 42 058 долара за брой. а втората най-търгувана дигитална валута - етерът, загуби 2.4% до ниво от 2891 долара за брой.