Едно много очарователно животно се превърна във фар на надеждата за света.

По-рано тази година в развъден център в Таиф, Саудитска Арабия, се роди женско арабско леопардче.

В момента то е едно от 16-те животни, родени в центъра, като се отбелязва значителен напредък в опитите видът да се извади от списъка с критично застрашените от изчезване.

В дивата природа в Саудитска Арабия има по-малко от 50 представители на вида, както и по-малко от 200 в региона.

Развъдният център се надява да върне животните обратно в планините Алула в Саудитска Арабия до 2024 г. Но много неща трябва да се случат, преди тази цел да се превърне в реалност.

Не само трябва да има достатъчно животни, които да бъдат пуснати в дивата природа, но и подходящо местообитание, в което те да живеят. Намаляването на местообитанията е една от най-големите бариери пред заселването на животните.

Вижте кои са едни от най-застрашените животни на планетата През последното столетие много от дивите популации и екосистеми са подложени на огромни рискове, предизвикани от климатичните промени и от човешката дейност

Природозащитниците се надяват да открият нов развъден център в природния резерват Шараан в Алула до 2024 г. Усилията за запазване на вида включват също така създаването на специален фонд, възстановяване на флората и фауната в природния резерват и повторно заселване на подходяща храна за леопардите, като например газели, посочва T+L.

Арабски леопард е хищен бозайник, член на семейство Коткови. Обитава части от Близкия изток и целия Арабския полуостров. Това е най-дребният подвид на леопарда. Мъжките са с тегло около 30 килограма, а женските 20 килограма.

В менюто му влизат основно копитни животни, характерни за региона, но се храни също и с птици, дребни гризачи, зайци и лисици. Често напада и домашен добитък.