Азиатските акции поевтиняват днес, след като опасенията относно китайския имотен сектор и инфлацията надделяха над оптимистичните данни за САЩ и положителните новини около нови лекарства в борбата с коронавируса.

Търговията с акциите на затъналата в дългове китайска строителна компания China Evergrande бе временно спряна, след като миналата седмица тя пропусна за втори път лихвено плащане по свои чуждестранни облигации.

“Най-големият проблем не е евентуален дефолт по задълженията на Evergrande, а средата, която доведе до нейното падение. Властите регулират жилищните заеми и кредитирането на имотните компании. Пазарите вече търсят следващата Evergrande,” казва пред Ройтерс Казатака Кубо, старши икономист в Okasan Securities.

“Има засилващ се риск, че проблемите около Evergrande ще се разпространят из целия имотен сектор на Китай”

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.3%. Индексът записа първия си тримесечен спад от шест тримесечия.

Хонконг оглави спада, като индексът Hang Seng се понижи с 1.9%. Японският Nikkei изтри ръста си от по-рано през деня и бележи спад от 1.4% до едномесечни дъна при 28 375 пункта.

Китайските пазари ще бъдат затворени до четвъртък заради отбелязването на Националния празник на страната, докато пазарите на Южна Корея са затворени днес.

Глобалният индекс на MSCI, ACWI, бележи спад от 0.1% до 711.92 пункта, недалеч от тримесеченото дъно от 705.27, достигнато в петък.

Инвеститорите бяха окуражени в петък, след като от Merck & Co обявиха, че експериментално противовирусно хапче би могло да намали наполовина смъртността и хоспитализациите при изложените на най-голям риск от тежка форма на COVID-19.

Изнесените в петък данни за щатската икономика също така показаха ръст в потребителските разходи и фабричната дейност, но и висока инфлация.

Също в петък стана ясно, че инфлацията в еврозоната е достигнала 13-годишен максимум през миналия месец и изглежда, че ще продължи да расте.

Инвеститорите се опасяват, че инфлацията в световен мащаб може да продължи по-дълго от очакваното, предвид продължаващото нарастване на цените на суровините и продължаващите проблеми с доставките в много страни по света, въпреки че председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл настоява, че високата инфлация е преходна.

Докога ще продължи да поскъпва петролът? Липсата на свежи инвестиции в разработването на нови петролни и газови находища и пренасочването на индустрията към алтернативни енергоизточници ще поддържат високата волатилност на петролния пазар през следващото десетилетие

Основният индекс на потребителските цени в САЩ нараства с 3.6% на годишна база през август, което е най-голямото увеличение от три десетилетия и съвпада с ръста от юли.

Очакванията, че високата инфлация може да накара Федералния резерв да изтегли по-напред затягането на паричната политика подкрепи доходността по щатските държавни облигации през миналата седмица.

Те обаче отстъпиха от достигнатите през миналата седмица многомесечни върхове, след като изкупуването на държавни ценни книжа в края на месеца повиши цените им.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 1.460%, след като в четвъртък достигна тримесечен връх от 1.567%.

По-ниската доходност се отрази и на долара на валутните пазари. Еврото поскъпна до 1.1608 спрямо щатската валута, отдалечавайки се от достигнатия в четвъртък 14-месечен минимум от 1.1563.

Щатската валута поевтиня до 111.00 йени, оставайки под 10.5 годишния връх от 112.08 йени за долар.

Цените на петрола остават високи, като фючърсите на брента са близо до тригодишния връх, достигнат в края на миналия месец, вследствие на очакванията, че страните производителки на суровината ще вземат решение за увеличение на предлагането на срещата си днес.

Фючърсите на брента поевтиняват с 0.3% до 78.99 долара за барел днес.