Победителят в тазгодишния Лондонски маратон се лиши от 25 000 долара бонус заради това, че преди да финишира забави темпото, за да помаха на фенове.

Етиопецът Сисай Лема спечели маратона с време от 2:04:01 часа, но ако бе финиширал с две секунди по-рано той щеше да получи 25 000 долара бонус, пише Insider.

Докато преминаваше покрай Бъкингамския дворец 30-годишният Лема видимо забави темпото и помаха на присъстващите зрители. След като пресече финалната линия той вдигна ръце и падна на колене.

След състезанието Лема дори не може да получи медала си, защото се оказа, че неговият сънародник Кинда Атанау е с положителен тест за COVID-19. Лема е контактно лице на заразения Атанау и по тази причина се наложи неговият 67-годишен агент Джани Демадона да получи наградата вместо него.

Лема, който финишира с 27 секунди преднина пред втория Винсент Кипчумба, не си тръгва с празни ръце обаче. За спечелването на състезанието той получи 55 000 долара, както и още 50 000 за това, че е финиширал под 2 часа и 5 минути.

"Днес бе най-голямата победа в моята кариера и една моя сбъдната мечта. Да спечеля маратона, след като миналата година се класирах трети, е невероятно и ме прави горд," заяви той след състезанието.