Все повече региони вече навлизат в тъмночервената зона по заболеваемост с COVID-19 и е безспорно, че сме в разгара на четвъртата вълна, това заяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Ако гледаме какво се случва при съседите, можем да очакваме и значително по-високи нива, които се надявам да не достигнем, но има ръст на заболяванията в Централна и Източна Европа, като засега най-засегнати сме ние, сърбите, Северна Гърция, Румъния, Унгария. Явно Централна и Източна Европа сме в пика на заболяването. Очакваме с нетърпение най-високите стойности, за да започнем поетапно нормализиране и намаляване. Въпросът е през това време хората, които се срещнат със заболяването, да имат достъп до медицински грижи, да могат нормално да влизат в болница и да се лекуват", допълни той, цитиран от Darik News.

По думите му сега по-важното е да се спазват мерките, но все пак ако в страната заразените стигнат 500 на 100 000, вероятно ще трябва да се въведат допълнителни мерки.

"Ако половината от областите минат в тъмночервена, по-строги мерки ще влязат в сила на национално ниво", заяви той.

По повод мерките в училище, Кунчев беше категоричен, че ще препоръча някои от тях да се спазват по-строго, включително и в регионите, които не са достигнали 500 на 100 000 заразени: "Време е указанията на МОН за училищата да станат задължителни, включително и носенето на маски на децата над началния курс, на всички учители през цялото време, да спрем събирането на деца чрез смесване на паралелките. Когато си непрекъснато в клас с едни 20 или 30 деца, ти можеш да отидеш на друго място със същите деца, но през цялото време те да са в училище с маски и след това на един курс по танци или нещо друго ги съберем от няколко училища, се губи ефектът от мерките".