Броят на заразените, настанените в болници и смъртните случаи вследствие на COVID-19 в страната нараства. Това налага предприемането на допълнителни мерки, заяви на брифинг днес здравният министър Стойчо Кацаров.

Въпреки мненията на някои експерти за допълнително ограничаване и спиране на някои дейности, преобладаващото мнение на експертите е да се заложи на варианта със зелен сертификат. Изискването за спазване на зелен сертификат е по-лесно да бъде контролирано, отколкото изискването за спазване на условия в помещения, като брой маси, заяви Кацаров.

Заповедта за новите мерки ще влезе в сила от в 00.00 часа на четвъртък (21 октомври). Тя ще бъде публикувана по-късно днес от министерството на здравеопазването.

Зеленият сертификат, който се издава след завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направен антигенен тест в последните 48 часа или PCR тест в последните 72 часа, се въвежда за всички дейности на закрито, в това число заведения за хранене и развлечения, хотели, кина, театри, циркови представления, концерти, галерии, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове. Зелен сертификат няма да се изисква за хранителни магазини, аптеки и банкови институции.

Осъществяващите контрол за спазването на изискването за зелен сертификат, също ще работят само при наличие на зелен сертификат.

По отношение на ползването на административни услуги на този етап няма да важи изискването за зелен сертификат. В обществения транспорт също не се предвижда ползване на зелен сертификат, уточни Кацаров.

Преустановяват се свижданията в болниците.

За работещите в здравния заведения и старчески домове в страната се въвежда изискване и те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

Кацаров също така заяви, че във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. души население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

Училищата също така ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната.

Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал ще трябва да носят маски по време на престоя им в училище. На този етап не се предвижда въвеждане на изискване за зелен сертификат за преподавателите.

Сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

В универитетите ще се допуска присъствено обучение на студентите само при условие за „зелен сертификат“.

Мерките ще продължат дотогава, докато дадат добър резултат, заяви още Кацаров. Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици. Ако те не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка - национален локдаун, допълни той. Министърът призова хората да се ваксинират и да спазват ограниченията.

Очаква се всички сертифицирани лаборатории да бъдат заредени безплатно с антигенни тестове, резултатът от които важи 48 часа. Те могат да вземат такса за вземане на пробата, но не и за самия тест.