В края на първото полугодие на 2021 г. цените на електрическата енергия за домакинствата в рамките на ЕС са се повишили леко спрямо същия период на 2020 г. (21.3 евро за 100 kWh) спрямо 21.9 евро към юни 2021 г.

В последните месеци цените на електрическата енергия и природния газ в ЕС отчитат сериозни поскъпвания, но те ще бъдат отразени в официалната статистика от Евростат през април 2022 г., когато се публикуват данните за второто полугодие на годината.

Данъците и акцизите съставляват 39% от цената на електрическата енергия сред страните в ЕС към 30 юни 2021 г. За сравнение, този процент от сметката ни за природен газ е 36 на сто.

Най-сериозни повишения в цената на електричеството

Електрическата енергия е поскъпнала с най-бързи темпове в Словения, Полша и Румъния, отчитат от Евростат.

Повишения в цените през първото полугодие на 2021 г. спрямо същия период на година по-рано се отчита при 16 държави от ЕС. Ръстът в Словения е от 15%, докато в Полша и Румъния са регистрирани цени на електрическата енергия, които са със съответно 8 и 7 на сто по-високи спрямо юни 2020 г.

Пламен Младеновски, КЕВР: 20-30% по-скъпи ток и парно от 1 януариСтрахът от зимата движи пазарите, декември се очаква успокояване


Разбира се, има и държави, при които електричеството е по-евтино спрямо година по-рано. Най-силен спад в цените е регистриран в Нидерландия (-10%), следвана от Кипър (-7%) и Литва (-6%). Понижението на данъците върху електрическата енергия е основната причина за сериозното поевтиняване в Нидерландия, констатират от Евростат.

Преизчислена в евро, цената на електричеството за домакинствата е най-ниска в Унгария и България, съответно 10 и 10.2 евро за 100 kWh, следвана от Малта (12.8 евро). Най-скъпа пък е електрическата енергия в Германия (31.9 евро), Дания (29 евро), Белгия (27 евро) и Ирландия (25.6 евро).

По-скъпо ли излиза парното от климатика?Най-евтино се греят къщи с термопомпа в земята


Природният газ поевтинява в 20 държави от общността

Спад в цените на природния газ е отчетен в 20 от 23-те държави, които са обявили цените си за домакинствата. Най-силен спадът в цената е в Литва (изчислен в националната валута) – 23%, докато пониженията в Словакия и Полша са от 10 и 9 на сто.

Ръст в цените на природния газ има в Дания (19%), Германия (8%) и Люксембург (6%). Цената на електрическата енергия се оказва основната причина за поскъпването в Дания, докато по-високите налози в Германия и Люксембург наложиха увеличението.

Булгаргаз поиска ново поскъпване на природния газ с 32% от ноемвриБулгаргаз иска ново поскъпване на природния газ от ноември до 126.76 лева за мегаватчас


Преизчислен в евро, най-евтин природен газ се ползва от потребителите в Литва (2.8 евро на 100 kWh), следвана от Латвия (3 евро) и Унгария (3.1 евро). Най-скъпо пък е в Нидерландия (9.6 евро), Дания (9 евро) и Португалия (7.6 евро).