Престолонаследникът на Саудитска Арабия обяви, че страната, която е водещият износител на петрол в света си е поставила за цел да постигне нетни нулеви емисии до 2060 г. и ще увеличи над два пъти годишния си таргет за ограничаване на въглеродните емисии до близо 280 млн. метрични тона.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман изнесе рече по време на събитието Saudi Green Initiative, което се провежда преди Конференцията на ООН по изменението на климата, известна още като COP26, която ще се състои в Глазгоу в периода 31 октомври – 12 ноември.

САЩ и ЕС искат Саудитска Арабия да се присъедини към глобална инициатива за намаляването на емисиите от метан с 30% в периода 2020 – 2030 г. Специалният пратеник на САЩ за климата Джон Кери ще присъства на по-мащабно близкоизточно събитие, на което Рияд ще е домакин утре.

Колко пари притежава Мохамед бин СалманСмята се, че Нюкясъл по този начин се сдобива с най-богатите собственици в света.

Принц Мохамед бин Салман заяви, че Saudi Green Initiative има за цел да елиминира 278 млн. метрични тона въглеродни емисии годишно, в сравнение със заложената преди това цел от 130 млн. метрични тона.

През март Саудитска Арабия пое ангажимент да намали въглеродните си емисии като генерира 50% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г. и като посади милиарди дървета.

Обединените арабски емирства обявиха по-рано този месец план за постигането на нетни нулеви емисии до 2050 г.