Главният изпълнителен директор на Pfizer заяви, че компанията ще произведе 4 млрд. долара дози от ваксината си срещу COVID-19 през 2022 г.

Глобалният натиск върху няколко компании, които произвеждат ваксини срещу COVID-19, не беше очакван сценарий за есента на 2021 г.

Поредица злополучни събития обаче, в това число и неуспеха на някои компании за ваксини да създадат или увеличат производството и възхода на Делта варианта, доведоха до това, което настояващите за равенство в здравеопазването отдавна се страхуваха – неравностойно разпределение на ваксините сред богатите и бедните държави.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви пред Yahoo Finance, че компанията е осъзнала нуждата и е увеличила над два пъти прогнозното си производство през 2021 г.

"Променихме значително нашата стратегия. Бяхме инвестирали в производството на 1.3 млрд. дози за 2021 г., когато осъзнахме каква е ситуацията. След това вложихме значително повече инвестиции в системата и успяхме да повишим количествата до 3 млрд. дози за тази година и 4 млрд. за следващата," казва Бурла.

Компанията работи и по евентуално лекарство за новия коронавирус. "Стискам палци проучванията да бъдат положителни и се надявам, че ще можем да знаем дали това е така до края на годината," допълни той.

Pfizer беше първата компания, която получи пълно одобрение в САЩ за ваксината си за възрастни срещу COVID-19. Компанията има одобрение и за поставяне на бустерна доза за определени групи от населението.

Pfizer и конкурентната Moderna са поставяни под все по голям натиск да произвеждат и даряват повече дози на света, вместо да се фокусират върху подсилващите дози в богатите страни.

САЩ е обещала да дари над 1 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 в световен мащаб, от които към днешна дата са доставени около 200 милиона. Експерти обаче твърдят, че са необходими още дози.

Pfizer обяви планове за отварянето на производствен център заедно с южноафриканския институт Biovac и очаква той да заработи през до началото на следващата година. Дотогава даряването на повече дози от САЩ, която вече поставя трета доза на местно ниво, остава краткосрочно решение.

Pfizer в момента очаква одобрение на ваксината си за деца на възраст между 5 и 11 г. Ваксината е с ефективност 90.7% и без притеснителни странични ефекти, според данни на компанията.