Microsoft изпревари Apple в края на петъчната борсова сесия и вече е най-скъпата компания в света.

Пазарната капитализация на Microsoft в момента възлиза на 2.49 трилиона долара, спрямо 2.46 трилиона долара за Apple.

Apple обяви 83.4 млрд. долара продажби за третото тримесечие, което беше малко под предварителните очаквания на анализаторите. Продажбите на iPhone също бяха по-ниски от прогнозираните, като възлизат на 38.9 млрд. долара.

В разговор с журналисти след излизането на отчета главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че компанията е успяла да постави тримесечен рекорд по продажби, въпреки ограниченията с доставките. "Търсенето беше много голямо, но по-големите от очакваните ограничения във връзка с веригите на доставки, в това число и недостига на чипове, костваха на компанията 6 млрд. долара“, заяви Кук.

Защо Alphabet не изплаща дивиденти?Има много технологични компании, които изплащат дивиденти на своите акционери. Alphabet (компанията, която притежава Google) обаче не е сред тях

Apple също така обяви печалба от 20.6 млрд. долара за тримесечието, или 1.24 долара на акция.

От своя страна Microsoft отчете приходи от 45.32 млрд. долара, което е с 22% повече спрямо година по-рано. Нарастването е с най-бърз темп от 2018 г. насам.

Компанията също така обяви печалба в размер на 20.5 млрд. долара.

Apple бе първата компания в света, преминалата границите на своята оценка от 1 и 2 трилиона долара. Компанията заемаше челната позиция от края на миналата година, когато успя да изпревари Saudi Aramco.

От началото на 2021 година, книжата на Microsoft поскъпват с 48%, докато тези на Apple добавят 13 на сто към стойността си.