„Vax“ бе избрана за думата на 2021 г. от Оксфордския речник на английския език.

Употребата на думи, свързани с ваксини, е зачестила значително през 2021 г. заради COVID-19, като двойно ваксиниран, неваксиниран и антиваксър отчитат скок в употребата.

Според Фиона Макфиърсън, редактор в Оксфордския речник на английския език, „vax“ е била очевидния избор "тъй като е оказала най-голям ефект".

"Тя води началото си поне от 80-те години на миналия век, но според нашите специалисти е била рядко използвана до тази година," казва тя, цитирана от BBC.

"Когато добавите към това и гъвкавостта ѝ за създаване на други думи, става ясно, че тази дума изпъква."

В английския език се приема изписването на Vax и vaxx, но по-често срещана е думата с една буква x.

Използването на думата „пандемия“ пък е нараснало с над 57 000% тази година.

Всяка година Оксфордският речник на английския език и речникът Collins определят своя дума на годината, като за миналата година Collins избра "локдаун".

От Оксфордския речник обаче решиха, че година е безпрецедентна с прекалено много кандидати за дума на годината и не посочиха официална такава, припомня BBC.

Тазгодишната дума на годината Оксфордския речник, „vax“, се появява в английския език за първи път през 1799 г., докато нейните производни ваксинирам и ваксинация се появяват за първи път през 1800 г.

Всички тези думи идват от латинската дума "vacca", която означава крава. Според Оксфордския речник на английския език думата произхожда от работата на наричания „бащата на имунологията“ Едуард Дженър във връзка с ваксинацията срещу едра шарка чрез използването на кравешка шарка в края на 18-и и началото на 19-и век.