В началото на седмицата в Маями започна съдебен процес, в центъра на който е портфейл от биткойни за около 69 млрд. долара, пише Fortune.

Изходът на делото може да даде отговор на един въпрос, който вече повече от десетилетие е неизвестен, а именно – кой е мистериозният създател на най-популярната криптовалута, използващ псевдонима Сатоши Накамото.

Именно той има достъп до портфейл с 1.1 млн. биткойна, оценени на 69 млрд. долара. Към днешна дата този човек би заел 15-а позиция сред най-богатите хора в света.

Това състояние в момента се оценява, колкото богатството на мексиканския магнат Карлос Слим, всеки от наследниците на WalMart или Чарлс Кох.

Гражданското дело между Айра Клеймън и Крейг Райт има за цел да установи истинския човек зад името Сатоши Накамото.

Австралийският компютърен специалист Райт за първи път обяви, че е създателят на биткойн през декември 2015 г., прилагайки документация в своя подкрепа.

Биткойн или етер – коя криптовалута осигурява по-добра доходностЕтериумът поскъпна в петък до историческите 4 461.96 долара


След като първоначално твърденията му получиха подкрепа, скептицизмът взе връх. Това се случи, след като Райт посочи, че ще трансферира биткойните, изкопани от Сатоши Накамото, в генезиса на криптовалутата, за да докаже, че това е той.

Трансферът обаче така и не се случи, като само няколко дни по-късно той посочи, че няма да изпълни обещанието си.

Клейман, от своя страна, твърди, че брат й Дейвид, който е бил добър приятел на Райт, е съосновател на биткойн и затова има право на част от състоянието му.

Дори и Клейман да успее да докаже твърдението си, на преден план ще излезе скептицизмът сред крипто експертите, че Брат, всъщност, може и да не е Сатоши Накамото.

Това, всъщност, повдига въпроса: ако Клейман спечели делото, но Райт не е Сатоши или пък е загубил достъп до своя портфейл, ще успее ли Клейман да достъпи портфейла по време на процеса?

Делото в Маями не е заради самоличността на Сатоши Накамото. То, всъщност, разглежда бизнес отношенията между Райт и Клейман и дали те са били създатели партньори или просто добри приятели.

Делото се очаква да приключи преди края на месеца.