Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема „Хан Омуртаг“ от серията „Средновековни български владетели“. Монетата ще се продава от 8 ноември (понеделник) на цена от 96 лева, съобщават от финансовата институция.

Тя ще може да бъде закупена в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 8 до 10 ноември 2021 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Хан Омуртаг“ ще се продава без ограничения.

Хан Омуртаг е български владетел от началото на 9-и век, известен с цялостната си административна реформа, превърнала България в централизирана средновековна монархия, с мащабното строителство и стопанския разцвет на страната по време на неговото управление.

Първороден син на хан Крум, Омуртаг се възцарява през 814 г. Сред първите му дела е подписването на 30-годишен мирен договор с Византия.

Проведената от него административна реформа продължава започнатото от баща му - страната е разделена на 10 комитата, начело с назначени от хана комити, и е създадена обща войска с единно ръководство, състояща се от постоянна владетелска дружина и военно опълчение.

Царуването му е най-добре документираният период от средновековната българска история. Известна е колоната с Чаталарския надпис, на която са изсечени думите на владетеля: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил.“.

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Хан Омуртаг“, емисия 2021 г., можете да откриете тук.