Ракета е паднала в нощта на събота срещу неделя върху резиденцията на иракския премиер в Зелената зона в Багдад, съобщават местните медии. Премиерът не е ранен при атаката.

От резиденцията на Мустаф ал Кадими определиха атаката като "опит за убийство". Според официалните власти тя е извършена с помощта на въоръжен дрон.

Атаката се случва в момент, когато няколкостотин поддръжници на проирански групи организират седящи протести на входа на Зелената зона срещу резултатите от парламентарните избори на 10 октомври.

„Справям се добре, слава Богу, и призовавам за спокойствие и сдържаност от страна на всички за доброто на Ирак“, написа ал Кадими в Twitter.

При нападението срещу резиденцията на иракския министър-председател са ранени 10 служители от службите за сигурност, съобщава Al-Hadath.

Al Arabiya пък съобщи, че по време на нападението в района, където се намират посолството на САЩ и други дипломатически мисии, е имало "интензивен обстрел". Дронът е бил успешно прихванат.

Мустафа ал Кадими е бивш ръководител на разузнаването, който е изправен пред несигурно бъдеще след законодателните избори миналия месец, пише АФП.

Кадими, който оглавяваше Националната разузнавателна служба на Ирак (INIS), пое юздите на страната през май миналата година, след като парламентът гласува доверие на кабинета му, ограничавайки търговията за министерски постове.

Как Сирия се превърна в наркодържава? За сирийския президент Башар Асад каптагонът се превръща в истинска златна мина


Роден в Багдад през 1967 г., Кадими завършва право в Ирак, но след това заминава за Европа, за да избяга от репресивния режим на Саддам Хюсеин, работейки като опозиционен журналист.

След свалянето на Хюсеин през 2003 г., Кадими се завръща, за да помогне за стартирането на иракската медийна мрежа, съхранява документите за престъпленията на бившия режим във фондация "Иракска памет" и работи като защитник на правата на човека.

През 2016 г. ал Кадими е избран от тогавашния премиер Хайдер ал Абади да оглави Националната разузнавателна служба на Ирак в разгара на войната срещу джихадистката групировка Ислямска държава.

Според източници, близки до Кадими, именно там той създава своите близки връзки с влиятелни политици от различни страни, включително във Вашингтон и Лондон.