Тако вечер си спретнаха на МКС с първите отгледани там чушки (снимки)
В петък Меган Макартър - американски астронавт на борда на Международната космическа станция (МКС), е изключително развълнувана от приготвянето на тако.
Въпреки че "космическите тако", сами по себе си, звучат доста невероятно, Макартър успява да допълни рецептата със зелени люти чушки, засадени, отгледани и обрани на космическата станция.
„След прибирането на реколтата трябваше да опитаме червените и зелени чили чушки. След като попълнихме анкети (трябва да разполагаме с данните), направих най-добрите си космически тако досега: говеждо фахита, рехидратирани домати, артишок и чушки,“ разказва тя в Twitter.
Friday Feasting! After the harvest, we got to taste red and green chile. Then we filled out surveys (got to have the data! ). Finally, I made my best space tacos yet: fajita beef, rehydrated tomatoes & artichokes, and HATCH CHILE! https://t.co/pzvS5A6z5u pic.twitter.com/fJ8yLZuhZS
— Megan McArthur (@Astro_Megan) October 29, 2021
През юли астронавтите засадиха семена от зелени и червени чили чушки като част от експеримента на НАСА Plant Habitat-04 (PH-04).
Според изявление на американската космическа агенция тази малка реколта от чушки е първата, отглеждана "от семена до зрялост" на космическата станция. И както споменава МакАртър, екипажът успява да изяде част от тях, докато останалите ще бъде изпратени обратно на Земята за допълнително изследване.
It was a nice surprise to smell greenery and see abundant Hatch Chiles when I opened Plant Habitat-04. Happy National Farmer’s Day & thanks for the work of growing the food that brings us much joy and health! pic.twitter.com/Kmdvpvvltu
— Mark T. Vande Hei (@Astro_Sabot) October 12, 2021
НАСА не бърза с PH-04: екипът прекара повече от две години в проучване на повече от две дузини сортове пипер, преди да избереEspanola Improved за този конкретен експеримент. Espanola Improved е чушка със средна лютивина от долината Хеч в Ню Мексико и е избрана, защото се „адаптира изключително добре“, когато се отглежда в контролирана среда.
Също така е една от шепата люти чушки, които могат да се консумират както в зеления, така и в червения си стадий на растеж, посочва T+L.
Как мирише космосът?Знаете ли как мирише космосът? А искате ли и вие да ухаете като него?
Изглежда, че всички на МКС са много влюбени в идеята да хрупкат току-що набрана чушка. „Събирането на реколтата е тази вечер и целият екипаж не може да дочака прясната храна“, пише френският астронавт Томас Песке в Instagram.
„Толкова е радостно да отглеждаш (и да ядеш) своя собствена храна, което е необходимо и за по-далечно изследване на нашата Слънчева система. Както на Земята, колкото по-близо си до източника на храната, толкова по-свежа и толкова по-добра на вкус ще е тя като цяло. Надяваме се, че ще има достатъчно за всички, като почти шест месеца сме без прясна храна," допълва той.
През август екипът на космическата станция си направи пица парти, след като товарен космически кораб достави асортимент от сирена и малък комплект за приготвяне на пица (заедно с плодове, зеленчуци, хардуер и компоненти за образователни експерименти).